Zorg voor Jezelf

Door: Eva van Nieuwbrug, age-well.nl.

Er zijn vaak allerlei behoeften in het spel die gekoppeld worden aan eten of behoeften die vanuit je lichaam komen. Je kunt de emotionele behoefte voelen om jezelf te verwennen met eten. Maar je kunt ook de fysieke behoefte aan eten voelen. 

Ik ben zelf van mening dat het niet “slecht” is om voor jezelf te zorgen met eten en dus met voeding te voldoen aan een emotionele behoefte. Zolang je maar weet dat het eten bijdraagt aan je vreugde. Maar niet de bron van vreugde is. Anders zou je wel elke keer euforisch worden van een reep chocolade of taart. De meesten van ons ervaren toch dat het de ene keer inderdaad extatisch is, maar de andere keer juist bijdraagt aan onze depressiviteit. Emotie eten kan een hele liefdevolle daad zijn. Jezelf volproppen voor de tv op de bank is weinig liefdevol, jezelf iets gunnen wat je heerlijk vindt des te meer.

Bijvoorbeeld:
“Je hebt een nare dag gehad, je komt thuis. Je haalt een pizza uit de vriezer en eet een pot Ben & Jerry’s ijs toe. Waarna je uitgezakt op de bank gaat liggen. Misschien gaat er nog een zak chips of een rol koek open en op.”

Op deze manier blijf je in dezelfde “Vibe” zitten en voeg je met de voedingskeuzen toe aan de rotdag die je toch al had.
Je kunt er ook voor kiezen om je vibe van de dag positief te veranderen door goed voor jezelf te zorgen.

Bijvoorbeeld:
“Je neemt eerst een douche als je thuis komt om de dag van je af te spoelen of je sluit jezelf 2 minuten op op de wc (als je kinderen hebt 🙂 om even te bezinnen voordat je het avondritueel in gaat. Misschien maak je een korte wandeling of luister je naar je favoriete cd. Je trekt iets fijns aan.
Vanuit je rust kies je een maaltijd die je echt heel erg lekker vind. En je belooft jezelf iets lekkers bij de thee terwijl je je op de bank nestelt met een mooi of inspirerend boek en je geniet van elke hap die je neemt. Je koestert jezelf met fijne muziek en een te groot warm vest. Heerlijk, deze avond draait om jou.”

Op de laatste manier gebruik je eten om bij te dragen aan een positieve stemming. Je adresseert in het begin van de avond al een aantal emoties op een andere manier dan door middel van eten. Daardoor is de grootste druk er vanaf. Daarnaast kies je voor activiteiten en voeding waarvan je weet dat het je goed zal doen. Je voedt jezelf dus op meerdere niveau’s. En dat is een onderscheid dat wij vrouwen vaker zouden kunnen gaan maken. Dat de voeding die we eten onze ziel en ons hart niet kan voeden. Zeker niet als er eigenlijk helemaal niks voedzaams in zit. Maar dat wanneer we ons Hart en onze Ziel voeden met Liefde, Vriendinnen, Boeken, Creativiteit en Eigenwaarde en Respect voor onszelf en onze eigen grenzen…. Dan wordt eten weer gewoon wat het is. Voeding, dat positief kan bijdragen aan jouw Vibe. En dan is het genot van chocolade een net zo essentieel onderdeel van het leven als het zorgen voor jezelf met een ontbijt dat je vitaliteit geeft en je laat stralen.
Het kan heel goed zijn dat, als je natuurlijker gaat eten, je merkt dat je op den duur andere dingen lekker vindt. Maar dat gaat vanzelf. Moeiteloos.
Begin gewoon met wie je nu bent en met wat je nu hebt en wat je nu lekker vindt. Kies bijvoorbeeld eens voor een heerlijk kopje thee:

Zorg voor jezelf thee

Zet yogi thee Original of yogi Chai thee in een mooi kopje, laat het zakje erin.
Warm wat amandelmelk op in een pannetje, gebruik de klopper om schuim te maken, en voeg wat stevia of honing toe om het te zoeten.
Neem daarbij pure chocolade en een handje (gewassen) gojibessen en een inspirerend boek 🙂
Enjoy!

Ben je er aan toe om een volgende stap te nemen?

Dinsdag avond 8 mei begint de Klaar voor de Zomer kuur in Goodyfood te Hilversum. In zes groepsbijeenkomsten en twee persoonlijke consulten leer je alles over hoe je met voeding goed voor jezelf kunt zorgen voor een gezond gewicht, stralende huid en vitaliteit.
Voor meer info: info@age-well.nl of 06-26797411

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.