Waarom matcha thee beter is dan groene thee?

Waarom matcha thee

Matcha thee en groene thee worden allebei van dezelfde theebladeren gemaakt. Toch is er een aantal grote verschillen. Dat verschil zit niet alleen in de bereidingswijze, maar ook in de smaak en het effect op de gezondheid. Groene thee is al heel gezond. Matcha doet nog net wat meer voor je. Waarom matcha thee beter is dan groene thee?

Wat is matcha thee?

Zoals gezegd wordt matcha thee gemaakt van dezelfde plant als groene thee. In tegenstelling tot groene thee worden de bladeren echter na het drogen fijn gestampt totdat er een poeder overblijft. Deze poeder wordt gemengd met heet water en opgeklopt met een bamboeklopper totdat er een schuimige bovenlaag ontstaat. Als je matcha thee drinkt, dan drink je dus de bladeren zelf. Je verwijdert ze niet uit het water. Je trekt dus in feite geen thee van de bladeren zoals je bij een gewone groene thee doet. Deze bereidingswijze kent veel voordelen.

Wat is het verschil tussen matcha thee en groene thee?

Doordat je matcha thee op een andere wijze bereidt, ontstaat er een aantal grote verschillen met groene thee. Het belangrijkste verschil is dat je de bladeren in zijn geheel consumeert. Hierdoor krijg je alle mineralen en antioxidanten uit de theebladeren binnen. Je gooit ze niet weg met het theezakje. Hierdoor heeft één kopje matcha thee hetzelfde effect op je gezondheid als tien kopjes groene thee. Daarnaast is er een verschil in smaak. Matcha heeft een zoete smaak met een ondertoon van umami. Umami wordt in Japan ook wel de ‘smaak van heerlijkheid’ genoemd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Matcha zit vol antioxidanten en mineralen die een positief effect hebben op je lichaam. Zo heeft het een ontstekingsremmende werking. Dat werkt beschermend tegen verschillende ziekten. Matcha ondersteunt ook je metabolisme, waardoor het een gunstig effect heeft bij het afvallen en detoxen. Een voordeel van matcha is ook dat deze thee geen cafeïne bevat, maar wel stimulerend werkt. Je krijgt dus een energie boost zonder dat je last krijgt van een opgejaagd gevoel en andere neveneffecten. De stoffen in matcha werken tot slot ook kalmerend waardoor je minder last hebt van stress en angst.

Waarom Matcha thee kopen bij de specialist?

Wil je profiteren van alle voordelen, dan is het zaak om goede kwaliteit te kopen. Bij matcha die je in de supermarkt koopt zijn de theebladeren vaak niet op de juiste wijze gekweekt. Koop je deze? Dan merk je dat niet alleen aan het verminderde effect op de gezondheid. Ook de smaak is minder goed. Matcha uit de supermarkt is vaak bitter van smaak in plaats van zoet en heeft ook niet die ondertoon van umami. Goede matcha koop je bij een theespecialist die weet dat de beste matcha uit Japan komt. Daar maken ze deze thee al eeuwenlang. Ze gebruiken matcha bij traditionele theeceremonies. Kies dus voor de specialist.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.