8 leuke weetjes over chocolade voor de liefhebber

leuke weetjes over chocolade

Ben jij ook een chocolade junkie? Dan wil je er vast meer over weten! Is bijvoorbeeld witte chocolade wel echte chocolade? Hoeveel kilo chocolade snoepen we jaarlijks weg? Groeien cacaobonen aan een boom, struik of onder de grond? En vanaf welk percentage cacao noemen we chocolade puur? Je leest hier 8 leuke weetjes over chocolade.

1.  Wanneer is het pure chocolade?

Wanneer mag je een reep pure chocolade noemen? In Nederland moet een reep minimaal 43% cacao bevatten, voordat we deze puur mogen noemen. Hoe meer cacao erin zit, hoe duidelijker de bittere smaak naar voren komt. Zit je onder dit percentage, dan spreken we over melkchocolade. Voor beide soorten zijn liefhebbers. Houd er rekening mee als je de kerst chocolade in huis haalt.

 2. Is cacao een vrucht een boon of een zaad?

We spreken van cacao bonen, maar in werkelijkheid is komt cacoa van de zaden uit de vrucht van een cacaoboom. Elk half jaar groeien er zo’n veertig cacaobonen aan de boom. Cacaobonen zijn de zaden uit de vrucht van de cacaoboom. De vruchten zijn eerst groen en als ze rijp zijn worden ze geel of rood. Aan de kleur kunnen boeren zien dat het tijd is ze te oogsten.

dol op chocolade

 3. Hoeveel chocolade eet Nederland?

Nederlanders eten elk jaar gemiddeld ongeveer 5 kilo chocolade per persoon. Gelukkig is steeds meer van deze grote hoeveelheid Fairtrade geproduceerd. Wat dat voor de boeren betekent lees je hieronder.

4. Steeds meer FairTrade chocolade

Wat betekent het eigenlijk als er een FairTrade logo op je chocoladereep staat? Dat betekent dat de boeren eerlijke prijzen krijgen voor hun product. In landen als Ivoorkust en Ghana is de groeiende verkoop van FairTrade cacao goed nieuws voor de boeren. De meeste cacaoboeren leven in extreme armoede en moeten rondkomen van minder dan een dollar per dag. Door de FairTrade cacaohandel, krijgen zij meer geld voor hun werk. Daarmee kunnen zij ook een meer duurzame productie bekostigen. Zij krijgen daarnaast geld voor investeringen, onderwijs en medische zorg.

5. Chocolade is goed na het sporten

Chocolade is goed na het sporten. Neem geen repen met allerlei smaakjes, maar gewoon pure chocolade. Als je na het sporten een stukje neemt of een choco-smoothie drinkt, kan het je spieren helpen herstellen. Chocolade is een echte superfood! Als je nadenkt over de lekkerste bonbons bestellen, bedenk dan dat je de pure varianten gewoon nodig hebt voor na het sporten.

6. Is chocolade verslavend?

Veel mensen denken dat ze verslaafd zijn aan chocolade. Dat zou komen, omdat er cafeïne in zit. Maar die hoeveelheid is zo klein, dat je kilo’s zou moeten eten om het effect ervan te kunnen voelen. Maar chocolade bevat wel het stofje tryptofaan en fenylethylamine. Deze twee zorgen voor een chemische reactie in je hersenen waardoor je je snel happy kunt voelen. Je hart gaat zelfs iets sneller kloppen als je chocolade eet. Sneller nog dan wanneer je zoent met je liefje. Maar je hoeft niet te kiezen, neem het gewoon allebei!

7. Wat is witte chocolade?

koken met chocolade

Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. Het bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen. Maar wel cacaoboter. Die boter is op zichzelf helemaal niet zo lekker. Dus voegen ze daar melkvet, suiker en vanille aan toe. Maar chocolade? Nee zou zouden we het eigenlijk niet mogen noemen.

8. Koken met chocolade

Ook in de keuken kun je chocolade gebruiken. Voor toetjes natuurlijk, dat is altijd lekker. Maar heb je wel eens gedacht aan chocolade pasta tagliolini. Check het recept via de link en probeer het eens uit.

11 reacties

 1. Heel interessante blog! Ik ben eigenlijk wel een beetje verslaafd aan chocolade

 2. Mijn belanrijkste weetje over chocola is dat ik het echt heerlijk vind : ) Ik ben dol op brosreepjes op het moment.

 3. heerlijk, ik ben dolop chocola in al haar verschijningsvormen. Ik eet het nogmaar met mate: ik moet nu eenmaal erg op mijn chlorestorol inname denken

 4. Lindaschrijfthetop

  Heerlijk chocolade en wat een leuke weetjes. Ik haal geen chocolade in huis anders blijf ik eten.

  • Heel verstandig. Het is inderdaad moeilijk om eraf te blijven als het eenmaal voor het grijpen ligt. Ik haalde vroeger bijna elke dag chocolade, maar nu eens per week. Dat scheelt al een heleboel:)

 5. Eigenlijk eten mensen stiekem meer omdat ik de laatste jaren helemaal geen chocolade heb gegeten hihi

 6. ik was gek op chocola! het liefst puur na mijn zwangerschappen en daarvoor zeebanket!nu mag ik het niet meer maar och had het wel geweten anders haha

 7. Het meeste wist ik al dankzij het chocolademuseum in Brussel. Erg leuk uitje, al vonden de kids vooral de chocoproeverij interessant haha

  • Ha wat leuk! Ik wist niet eens dat er een museum was over chocolade. Daar moet ik echt een keer naartoe. En ja, de proeverij lijkt mij ook heel interessant. Ik snap jouw kids wel:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.