Waarom opruimen zo lastig is? Drie redenen en tips & e-book!

door: Yvonne de Bruin

Drie redenen waarom opruimen vaak lastig is

waarom opruimenAls je je leven overzichtelijker en eenvoudiger wilt maken, dan is kiezen een must. Zonder de vaardigheid om keuzes te maken, durf je nooit iets weg te doen en kun je nergens mee stoppen. Waarom opruimen zo lastig is? Voor veel mensen is kiezen stressvol. Waarom is dat eigenlijk?

  1. Je bent bang dat je het nog nodig hebt

Herken je dit: je hebt eindelijk iets weggedaan en een paar dagen later heb je dat voorwerp opeens nodig. Je komt iemand tegen die dat boek wel had willen hebben, je had dat ene lapje wel kunnen gebruiken bij het quilten of je hebt dat schroefje nodig wat je net hebt weggedaan. Vervolgens durf je niets meer weg te doen, uit angst dat dit weer gebeurt.

Vraag je het volgende af: had je aan dat voorwerp gedacht als je het niet net in je handen had gehad? En zo ja, had je het dan makkelijk kunnen vinden? En hoe erg was het nou eigenlijk om het niet meer te hebben? Je hebt je vast wel gered. En je vrienden die dat boek hadden willen hebben? Die zijn misschien wel blij dat ze het niet hoeven te bewaren.

Ben je het hier helemaal niet mee eens? Dan is misschien de volgende reden voor keuzestress op jou van toepassing:

  1. Je bent bang dat je spijt krijgt

Iets breder dan de angst iets nog nodig te hebben, is de angst om spijt te krijgen dat je iets hebt weggedaan. Echte, blijvende spijt. Dit is vaak het geval als je emoties hebt bij je spullen. Emotionele lijm noem ik dat. Dat plak je zelf op je spullen en dat maakt het vaak lastig om los te laten.

Spullen kun je loslaten als je de bijbehorende periode hebt verwerkt. Het is belangrijk om dat niet te forceren. Als je het te snel doet, krijg je misschien spijt van de dingen die je weg hebt gedaan. Aan de andere kant geven je spullen ook een indicatie van je verwerkingsproces. Als je niets kunt veranderen in je huis na een scheiding of als je je werkkleding nog steeds bewaart, terwijl je al 5 jaar een andere baan hebt of afgekeurd bent, dan is dat wel iets om over na te denken. Misschien is het tijd om verder te gaan. Dat is waarom opruimen soms helend kan zijn.

Bedenk dat het ook andersom kan werken: als je begint om iets kleins los te laten, kan dat je helpen om de nieuwe situatie te accepteren. Probeer het gewoon, bijvoorbeeld door een klein ding tijdelijk bij een vriend neer te zetten. Zo kun je altijd nog terug. Kijk hoe het voelt en wie weet mag het wel helemaal weg.


LEES OOK: Boek: Opgeruimd van Marie Kondo
EN Minder rommel in huis, handige tips


  1. Kiezen is verliezen

Als je kiest voor één mogelijkheid, dan verlies je vaak heel veel andere mogelijkheden. Als je naar een concert gaat, kun je die avond niet naar het theater, de kroeg of een familiefeestje. Je kunt ook niet lekker thuis zijn en een boek lezen of met je hobby aan de slag. Als je spullen wegdoet, dan heb je die niet meer bij de hand. Je kunt ze dan niet meer gebruiken voor de talloze mogelijkheden die er zijn. Je verliest heel veel mogelijkheden als je één specifieke keuze maakt. En dat verlies weegt zwaar. Dat maakt het lastig om te kiezen.

Het tegenstrijdige is: als je niet kiest, dan doe je helemaal niets. En als je geen keuzes maakt in je spullen, dan groeit je huis dicht en daar word je ook niet blij van. Niet kiezen maakt dus ook niet gelukkig.

PS dit bericht is al een paar jaar geleden geschreven en gepubliceerd. Daarom is het e-book niet meer beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.