Tips voor een ontspannen zomer

door: Edith Moolenaar van eenvoudiggeluk.nl.
tips voor een ontspannen zomer

7 tips voor een ontspannen zomer en vakantie

Het is zover! Het Zuiden van het land heeft al zomervakantie. De rest van Nederland sleept zich door de laatste week heen. De laatste weken voor de zomer zijn vaak wat hectisch. Met afscheidsborrels, verjaardagen en de laatste schoolactiviteiten. En voor de kinderen, die net als onze dochter naar de middelbare school gaan, is het helemaal een bijzondere en onrustige tijd. De laatste weken staan in het teken van de eind musical en het afscheid. Er komen vaak traantjes bij deze spannende periode kijken.

Ik kijk zelf enorm uit naar de vakantie. We zijn er allemaal zo aan toe. Even geen haast in de ochtend. Geen huiswerk en niet van hot naar her rennen. Een hele zomer zonder verplichtingen. Geen sport of clubs, geen kinderfeestjes en vooral even uit het ritme van school. Lekker een tandje terug schakelen en weer verbinding maken met elkaar. En samen mooie herinneringen maken. Tips voor een ontspannen zomer kunnen de meeste moeders wel gebruiken. Daarom geef ik je er hier al een paar en kan je gratis meedoen aan de minicursus voor drukke gezinnen:

Speciaal voor jou maakte ik een gratis minicursus voor drukke gezinnen. In drie videosessies help ik je naar een ontspannen gezin. Doe de cursus ‘Rust, Aandacht en Verbinding voor jou en je kinderen’. Via deze link kun je de video’s GRATIS aanvragen

Even helemaal niets doen

De vakanties uit mijn kindertijd herinner ik me als zorgeloos en eindeloos. Lange dagen met kleine activiteiten als rommelen in de tuin, naar de speeltuin of het zwembad. En koekjes bakken of spelletjes doen met mijn moeder en mijn zus. Gewoon een boek lezen op de bank tot het uit is. Of een hut bouwen in de tuin. En er was tijd genoeg voor ‘verveling’. Gewoon wat lummelen zonder plan of doel. Dat gaf totale ontspanning. Die uren dat je de tijd vergat en een dag langs je heen gleed. Dat gevoel gun ik elk kind en elke ouder. Maar hoe lukt je dat als je hele dagen je kinderen om je heen hebt, die gewend zijn ‘vermaakt’ te worden? We staan tegenwoordig allemaal voortdurend ‘aan’. Hoe houd je ontspanning als je toch werk, vakantie en BSO met elkaar moet combineren in de weken dat je niet op vakantie bent? Ik geef je graag 7 eenvoudige tips voor een ontspannen zomer!
logo eenvoudig geluk

7 tips voor een relaxte zomer

1. Wees aanwezig in volle aandacht

Kies deze zomer heel bewust de momenten om er helemaal te zijn met je aandacht. Leg jouw telefoon weg en kijk naar je kinderen. Hoe ze spelen of niets doen. Hoe ze een boek lezen of slapen. Tijdens het eten en als je samen een tussendoortje neemt. Dat brengt niet alleen liefde en vertedering met zich mee. Het werkt ook heel ontspannend, omdat al het andere verbleekt bij die mooie wezens.

2. Speel met je kinderen mee

En als je dan toch aanwezig bent, waarom speel je dan niet gewoon lekker mee? Trek die verkleedjurk aan, doe mee met verstoppertje of maak een mooie tekening. Heerlijk is dat! En je kinderen vinden dat geweldig.

3. Creëer een dagelijkse routine

Het klinkt misschien helemaal niet ontspannen om een ritme te maken. Maar dit is de beste tip die je kunt krijgen. Mensen -en vooral kinderen- zijn gewoontedieren. Een zomervakantie gooit alle vertrouwde routines overhoop. Dat kan bij veel kinderen onrust met zich mee brengen. Een herkenbare routine geeft kinderen voorspelbaarheid. Bouw daarom vaste momentjes en afspraken in. Houd de normale tijden van de maaltijden en de tussendoortjes aan bijvoorbeeld. Dan breng je al structuur aan, die de kinderen kennen. Bespreek ook altijd aan het begin van de dag wat er op het programma staat. Als je kinderen weten dat je vanmiddag na de lunch met ze op pad gaat, dan hoeven zij daar de hele dag niet om te vragen -of te zeuren. Dat betekent een ochtend rust voor jou.

4. Maak een plan voor de week

Een duidelijk vooruitzicht van de planning geeft iedereen houvast. Je hoeft met een weekplanning ook niet elke dag het wiel opnieuw uit te vinden. En het scheelt je veel discussie over de activiteiten. Maak de planning wel samen met de kinderen. En plan niet alle tijd vol. Laat voldoende tijd over voor lummelen!

5. Verveling hoort erbij

Kinderen die uit het drukke schoolsysteem de vakantie inrollen, zijn nog wat onwennig met zichzelf vermaken. Er moet immers altijd wel wat. Nu is het tijd dat zij zelf initiatief ontplooien. Doe dan ook zo min mogelijk met de vraag ‘mam, ik verveel me, wat kan ik doen?’ Laat het ze zelf oplossen. Het is zelfs goed voor kinderen om zich te vervelen. Zij ontwikkelen daardoor vaak een rijk innerlijk leven. Verveling maakt creatief, omdat ze zelf leren problemen op te lossen en nieuwe dingen te bedenken.

6. Ga de natuur in met kinderen

Wil je echt vertragen deze zomer? En wil je dat jouw kids je daarin ongedwongen volgen? Ga dan de natuur in! Er valt zoveel te beleven als je zonder haast naar buiten gaat. Bekijk insecten, planten en vogels. Voel de wind en de bast van een boom. Dwaal over kleine paadjes en kijk waar je uitkomt. Springt er een eekhoorn weg? Of steekt er een leger mieren over? Klim in een boom, zwem in een meer. En bekijk de wereld vanuit een ander perspectief. Het is wonderlijk wat de natuur met ons doet.

7. Maak tradities met je gezin

Zijn er dingen die jullie elke zomer steevast doen? Wat is voor jullie de gouden formule om het iedereen naar de zin te maken? Wanneer is iedereen blij? Misschien heb je herinneringen uit je eigen jeugd. Of die ene activiteit waar de kinderen het nóg over hebben. Laat die dingen dan elke zomer terugkeren als dat kan. Maak er een traditie van en leef er met z’n allen nu al naar toe. Ben je nog op zoek naar een fijne traditie? Wat denk je van een wandeltocht door de duinen, kamperen in de achtertuin met vriendjes en vriendinnetjes. Of die ene nacht in de zomer dat de kinderen op mogen blijven om sterren te kijken of een nachtwandeling te maken. Bootje varen met een picknick of koekjes bakken voor de hele buurt.

Speciaal voor jou maakte ik een gratis minicursus voor drukke gezinnen. In drie videosessies help ik je naar een ontspannen gezin. Doe de cursus ‘Rust, Aandacht en Verbinding voor jou en je kinderen’. Via deze link kun je de video’s GRATIS aanvragen

Edith Moolenaar

Klaar voor een ontspannen vakantie!

Ik wens je een prachtige zomer. Een lekker luie, lome vakantie. Een zomer waarin je weer opnieuw verbindt met je gezin. Met dagen die traag voorbij gaan, zodat iedereen tijd heeft om zich te ontspannen.
Edith Moolenaar, www.eenvoudiggeluk.nl.

Edith Moolenaar is pedagoog, ouderschapscoach en eigenaar van een kinderdagverblijf. Zij werkt al ruim 20 jaar met kinderen en ouders. Samen met Thijs heeft zij zelf een gezin met 3 kinderen en een hond.  Via haar website ‘Eenvoudig geluk’ wil zij haar kennis en ervaring met andere ouders delen. Zij is de enige ‘simplicity parenting’ coach van nederland. Edith begeleid ouders die door hun drukbezette leven stress ervaren. Ouders die hun leven willen vereenvoudigen waardoor ze weer ruimte krijgen voor wat werkelijk belangrijk is. Zodat zij meer rust, aandacht en verbinding met zichzelf, hun kinderen en elkaar ervaren.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.