Moeder zijn

moeder zijnAls je moeder wordt, verandert je leven. Ook de manier waarop je naar de wereld om je heen kijkt is anders. Vanaf het eerst moment dat je weet dat je moeder wordt, weet je dat er een belangrijke taak op je wacht. En toch ziet het moederschap er voor iedereen anders uit. We gaan er allemaal anders mee om. Maar niemand kent een ander gevoel, geen andere liefde, dan de liefde voor haar kind. Zelfs je partner kan daar vaak niet aan tippen. Moeder zijn en de liefde die daarbij komt kijken is zo veel omvattend. Zo vanzelfsprekend ook. En tegelijk kunnen je kinderen je op verschillende manieren spiegelen. Dat kan heel confronterend zijn. En voor je het weet mag je ze weer meer loslaten. Dat loslaten is een doorlopend proces.

Moeder zijn en achter je kind staan

Als jij zelf jong bent maak je je om veel minder dingen druk. Als dingen moeilijk worden kun je weglopen. Situaties die pijnlijk zijn, kun je wegstoppen. Maar zodra je moeder bent, lijkt dat een stuk moeilijker te zijn. Je wilt achter je kind staan. En daarvoor ga je verder dan je ooit ging. Je kunt niet meer zo makkelijk weglopen of wegstoppen. Je bent dapper geworden. Ze zeggen niet voor niets dat ‘moeder’ meervoud is van ‘moed’. En gaande weg leer je loslaten. En je leert je kind om voor zichzelf op te komen. Want daarmee doe je jouw kind het grootste plezier. En voor je het weet staat je kind op eigen benen. Het volgt zijn eigen dromen. En denk je weemoedig aan die tijd dat ze jou zo nodig had. Maar nog veel meer kijk je met trots naar je volwassen kind.


LEES OOK: Loslaten is moeilijk voor moeders, dit ritueel hielp mij!
EN Meer energie voor moeders: eenvoudige tips


Jouw kind spiegelt jou

Ook je kind zelf kan jou uitlokken tot ander gedrag. Gewoon omdat je kind jou spiegelt in alles wat je doet, zegt en meemaakt. Het moederschap is een mooie reis naar jezelf. Zeker als je aandacht hebt voor de problemen die op jullie weg komen. De meeste ‘problemen’ met een kind, zijn een reflectie van de ouders. Moeder zijn is dan ook niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Je kunt je vreselijk ongerust maken over je baby en op een volgend moment kunnen je pubers je het bloed onder de nagels vandaan halen. Zo liggen ze onschuldig en kwetsbaar aan de borst te drinken en in een oogwenk hebben ze een eigen mening, die lijnrecht staat tegenover die van jou. Niets haalt een mensenziel zo overhoop als het ouderschap.

Oerkracht van een moeder

Iedere moeder kent wel dat gevoel van de oerkracht. Dat begint al bij de geboorte. Jij weet als moeder het beste wat goed is voor jouw kind. Dat is oer instinct. Soms zijn we er ver vandaan. Maar als het erop aankomt weten wij hoe we moeten handelen als er iets met ons kind aan de hand is. Dat wil niet zeggen dat we geen hulp mogen vragen. In tegendeel. Je hoeft het niet alleen te doen. Ook niet als je partner je daar al in steunt. En hoe krijgen we het voor elkaar om elke dag, zeker die eerste 18 jaar voor deze wezentjes klaar te staan. Zo’n lange tijd ons kind op nummer één te zetten. Zonder dat het ooit verveelt. Die onvermoeibaarheid. Daar zit ook oerkracht in.

Voel jij dat ook zo? Wat is voor jou de grootste verandering geweest toen je moeder werd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.