Moeder zijn

door: Felice Veenman, babyenkind.nl.
Moederschap is al 27 jaar het allerbelangrijkste in mijn leven. Vanaf het eerst moment dat ik besefte dat ik moeder mocht worden, midden in de nacht op het toilet, tot het moment dat ik hier zit te typen. Ik ken geen ander gevoel, geen andere liefde, zelfs niet die voor de vader van de kinderen waar ik toch oprecht heel veel van hou, dat zo veel omvattend is. Zo vanzelfsprekend, en waar ik mij zelf op zoveel en zo verschillende manieren tegenkom.

Achter je kind staan
Ik die de onrust in persoon ben, lag ineens in een bed , te staren naar een baby in een plastic bakje voor dat bed. Uren. Ik die altijd maar in beweging ben en minstens 3 boeken tegelijk lees, kroop met een baby aan de borst in bed, en bleef daar heerlijk liggen. Het dierlijk stadium, noemde ik het. Ik die nul geduld heb oefende 9 jaar lang de Engelse woordjes, met mijn volslagen dyslectisch kind. Ik die de onsportiefste figuur ben , die je je maar voor kan stellen , stond langs het hockeyveld (nou  ja, dat deed ik niet zo heel vaak).

Oerkracht van een moeder
Iedere moeder kan moeiteloos dit lijstje maken en iedere moeder kan net als ik, dat lijstje moeiteloos veel langer maken. Wat is het toch, denk ik wel eens, dat ons moeders die oerkracht geeft? Dat we er altijd zijn, ook als ze ons niet meer nodig hebben om hun tandjes te poetsen? Dat we ze los kunnen laten, maar altijd met de armen wijd gespreid staan om ze op te kunnen vangen. En dat die armen daar nooit moe van worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *