Drie tips om stap voor stap op te ruimen

door: Yvonne de Bruin, sloworganizing.nl.
Sloworganizing is stap voor stap opruimen en organiseren. Met kleine stappen word je geleidelijk steeds georganiseerder en krijg je steeds meer overzicht. Zo kun je uiteindelijk ook opgeruimd blijven. Om je daarbij de helpen publiceer ik sinds een paar weken op mijn blog korte tips: op maandag een starttip, op woensdag een klassieke organizingtip en op vrijdag een verandertip. Hieronder lees je aantal voorbeelden van die tips. Wil je ze volgen? Hier vind je mijn blog. Wil je op de hoogte blijven van deze tips? Volg me dan op Twitter (@opgeruimd) of op Facebook, daar laat ik het weten als er een nieuwe tip is geplaatst.

Organizingstarttip: maak je to do lijst ’s avonds

organizing tips en adviesAls je soepel wilt starten, dan helpt het als je al weet wat je moet doen. Daarom is het handig om de avond van tevoren alvast je to do lijst te maken voor de volgende dag. Neem aan het einde van de dag even 5 of 10 minuten en ga na wat je prioriteiten zijn voor de volgende dag. Hoeveel tijd heb je beschikbaar? Maak dan een lijst met to do’s en geef aan welke je het eerste gaat doen. Zo weet je ’s ochtends meteen waar je begint en kun je van start zonder dat je eerst hoeft na te denken over welke acties je te doen hebt.  Op maandag lees je op mijn blog een organizingstarttip, zodat je de week goed begint. Klik hier voor het blog.

Klassieke organizingtip: de 2-minutenregel

De 2-minutenregel is heel simpel: doe alles wat je binnen 2 minuten kunt doen meteen. Dat geldt vooral voor dingen terugzetten op hun plek: je jas ophangen, je schoenen wegzetten, je kleding in de wasmand gooien, de oude kranten op de stapel oud papier leggen, het bonnetje van aankoop wegleggen, etc. Alles je het zo snel kunt afhandelen kost onthouden van de taak meer energie dan meteen doen. En opschrijven in je agenda is al helemaal zinloos. Het risico is dat je de hele dag bezig bent met kleine klusjes. Daarom is het slim om bijvoorbeeld aan het einde van de dag een half uur te reserveren voor 2-minutenklussen. In die tijd kun je alle losse eindjes wegwerken en snel nog wat mails beantwoorden.  Op woensdag lees je op mijn blog een klassieke organizingtip. Een klassieke organizingtip is een tip die onder organizers zo vanzelfsprekend is, dat je ‘m bijna zou vergeten.

Organizingverandertip: maak elke dag iets af

Ken je dat heerlijke gevoel als je iets hebt afgerond? Dan heb je het idee dat je echt iets hebt bereikt. Je kunt dat gevoel elke dag hebben. Ook als je met langlopende projecten werkt. Elk project is op te knippen in stukjes. En steeds als je zo’n brokje hebt afgerond heb je weer iets afgemaakt. Sta daar ook echt even bij stil. Geef jezelf een mentaal schouderklopje. Als je het project met meerdere mensen doet, laat anderen dan weten dat er weer een fase is afgerond. Dat motiveert en geeft een tevreden gevoel. Zo heb je ook weer zin om aan de volgende stap te beginnen.  Heb je het gevoel dat je nooit iets bereikt? Vraag je je elke dag af wat je nou eigenlijk hebt gedaan? Dat kan anders. Doe mee met Basis voor Succes.

Op vrijdag vind je op mijn blog de organizingverandertip. Organizing gaat over veranderen van je gedrag. Daarom de vrijdagverandertip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *