Vakantie met je gezin? Checklist voor een goede voorbereiding

vakantie met je gezin

Vakantie met je gezin? Dat is heel wat anders dan gewoon je koffer pakken en zorgen dat je op tijd vertrekt. Alleen al dat ‘op tijd vertrekken’ kan met kinderen een hele uitdaging zijn. Daarom is een goede planning en voorbereiding de beste manier om toch ontspannen je vakantie te beginnen. Zijn alle paspoorten nog geldig? Kan je ook in het buitenland pinnen? En ben je goed verzekerd? Handig om deze checklist even te volgen!

Plan de vakantie met je gezin vooruit

Als je alleen reist kan je makkelijker op de bonnefooi een vliegtuig pakken en maar zien waar je slaapt. Zeker in Azië bijvoorbeeld zijn er hostels en hotels genoeg, waar je op het laatste moment aan kan kloppen voor een slaapplaats. Maar ga je op vakantie met je gezin? Dan wil je iets meer zekerheid. Plan je reis of vakantie daarom ver van tevoren al. Zodat je weet waar je slaapt en tijdens de reis zeker weet dat je een dak boven je hoofd hebt.

Vakantie of reizen?

Wil je op vakantie? Dat is vaak op één plek. Misschien heb je een tussenstop onderweg als je met de auto gaat. Maar het is anders dan ‘reizen’. Als je echt een reis gaat maken, betekent dat meestal dat je meerdere plekken gaat bezoeken. Je kijkt dan van tevoren wat er allemaal in het land van bestemming te zien is. En vervolgens maak je een plan om van plek naar plek te reizen. Bij die planning zoek je vervoer en overnachtingen. Dat kan met de trein, een gehuurde auto, de bus of het vliegtuig. Je houdt rekening met lokale tijden en maakt reserveringen bij hotels op de juiste data.

Geld regelen tijdens je vakantie

Als je in een ander land bent is het belangrijk dat je geld hebt voor onvoorziene omstandigheden. Je zoekt ook uit wat de lokale munteenheid is. En kan je er pinnen? Staat je pinpas al op wereldwijd ingesteld als je buiten Europa gaat reizen? Regel dat op tijd bij de bank.

En een creditcard is op vakantie ook onmisbaar. Je boekt er online hotels mee, huurt er fietsen mee en betaalt je vliegtickets. Heb je nog geen creditcard? Doe dan een creditcardvergelijking en kies de kaart, die het beste bij jou past.

Verzekeringen voor vakantie met je gezin

Je sluit natuurlijk een reisverzekering af. Dat is vooral handig voor gestolen goederen of gemiste vluchten. Check goed wat je eigen ziektekostenverzekering al dekt als er iemand ziek wordt in het buitenland. Dat is vaak best veel als je een aanvullende verzekering hebt. Dus verzeker dat niet dubbel.

Ga je vaak op reis? Dan is een doorlopende reisverzekering erg handig. Ga je skiën? Zorg dan dat je ook voor die risico’s verzekerd bent. Dat is vaak een extra optie in de polis.


LEES OOK: Makkelijke snacks voor een autoreis met je kleintje
EN De leukste vakantiebestemmingen om naar toe te gaan met kinderen


Vaccinaties en gezond op reis

Als je buiten Europa reist is het belangrijk om te checken welke vaccinaties je moet nemen. Naast de GGD zijn er ook andere instanties, waar je deze vaccinaties kunt halen. Vaccineer op tijd, want sommige vaccinaties werken pas na een paar weken.

Check bij je eigen zorgverzekering met welke organisatie zij een samenwerking hebben. Dan kan je de kosten vaak vergoed krijgen.

Let ook goed op wanneer je naar tropische gebieden gaat. Daar komen bijna altijd muggen voor, die ernstige ziekten kunnen overdragen. Op eilanden zoals Bali of Curaçao komt malaria niet voor. Maar de mug kan daar wel andere ziekten overdragen, zoals dengue (knokkelkoorts) en het zika virus. Deze muggen bewegen zich ook overdag, dus smeer elke dag met muggen werende producten met DEET en neem geïmpregneerde klamboes mee voor de nacht op plekken waar malaria voorkomt.

Kinderen voorbereiden op de vakantie

Het is handig om je kinderen op tijd alles te vertellen over jullie vakantie of reis. Dan kunnen zij zich ook voorbereiden. Waar gaan jullie naartoe? Welke taal spreken ze daar? En wat nemen we mee op reis? Welke knuffels mogen bijvoorbeeld mee? En wie past er op de huisdieren als jullie weg zijn? Dat zijn belangrijke vragen voor kinderen. Zorg dat de koffer ruim op tijd gepakt is, zodat je kinderen weten dat ze niet alles mee kunnen nemen op reis. En laat iedereen zoveel mogelijk zijn eigen spullen dragen.

Foto door Julia Kuzenkov via Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.