Welk hout gebruiken voor tuinhuis of schutting DIY? Zweeds Rabat!

tuinhuisje

Wil je zelf aan de slag met een schutting bouwen in je tuin? Of waag je het zelfs om een tuinhuis in elkaar te gaan zetten? Dan heb je vast al wel eens video’s op Youtube gekeken en je afgevraagd: welk hout gebruiken zij? Voor binnenwanden zijn dat vaak MDF platen, maar die kunnen niet tegen regen. Voor schuttingen en gevelbekleding is Zweeds Rabat een uitkomst. Het zijn planken, die in elkaar vallen op zo’n manier dat water er langs loopt. Het droogt daardoor snel, wat rot voorkomt.

Zweeds Rabat: duurzaam en veelzijdig

Zweeds rabat, ook bekend als Zweeds vuren rabat of potdekselplanken, is een populair type houtbewerking dat vooral wordt gebruikt voor buitenconstructies zoals gevelbekleding, schuttingen en tuinhuisjes. Het kenmerkende van Zweeds rabat is dat de planken overlappend worden aangebracht, waarbij elke plank aan één kant dunner is dan aan de andere. Dit zorgt voor een strakke, waterdichte afwerking die regenwater effectief afvoert.

De eigenschappen van Zweeds Rabat

Zweeds Rabat houten planken
 • Weerbestendigheid

Dankzij de overlappende montage is Zweeds Rabat uitermate geschikt voor buitengebruik. Het ontwerp helpt bij het afvoeren van water. Dat zorgt voor een langere levensduur. Het hout is vaak al voorbehandeld en geïmpregneerd als je het koopt. Dat geeft extra bescherming tegen vocht, schimmels en insecten.

 • Mooie uitstraling

Zweeds Rabat geeft een rustieke en natuurlijke uitstraling. Veel mensen gebruiken dit hout in tuinontwerpen en bij het bekleden van gevels. De structuur van de overlappende planken geeft diepte en een speels karakter.

 • Duurzaamheid

Zweeds Rabat wordt meestal gemaakt van duurzaam verkregen hout, zoals Scandinavisch vuren of grenen.

De voordelen van Zweeds Rabat

 • Eenvoudige installatie

De unieke vorm van Zweeds Rabat maakt het eenvoudig om te installeren. Je kan de planken snel en efficiënt aanbrengen. Dat scheelt tijd!

 • Milieuvriendelijk

Hout is hernieuwbaar materiaal en de productie van houten planken heeft een lagere ecologische voetafdruk dan veel andere bouwmaterialen. Door te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen kan je deze impact nog verder verminderen.

 • Veelzijdigheid

Je kan Zweeds Rabat gebruiken voor een verscheidenheid aan toepassingen en stijlen. Het is aanpasbaar aan zowel moderne als traditionele ontwerpen. En je kan het verven en beitsen om elke gewenste look te creëren.

Creatieve projectideeën met Zweeds Rabat

 • Gevelbekleding

Geef je huis een mooie, duurzame gevelbekleding met Zweeds Rabat. Het natuurlijke uiterlijk van het hout zorgt voor een warme, uitnodigende uitstraling die bij veel verschillende architectonische stijlen past.

 • Tuinschutting

Creëer privacy en stijl in je tuin met een schutting van Zweeds Rabat. De stevige constructie en het natuurlijke uiterlijk van het hout zorgen voor een aantrekkelijke en functionele afscheiding.

 • Tuinhuisjes en opbergschuurtjes

Bouw een tuinhuisje of opbergschuurtje met Zweeds Rabat voor een robuuste en mooie opslagoplossing. De duurzaamheid van het materiaal maakt het ideaal voor het weerstaan van de elementen.

 • Plantenbakken

Gebruik Zweeds rabat om verhoogde plantenbakken te maken die niet alleen functioneel zijn, maar ook een decoratieve toevoeging aan je tuin. De planken houden de aarde goed vast en zorgen voor een geordende uitstraling.

 • Container ombouw

Je groenbak en alle andere vuilcontainers verstoppen? Maak een container ombouw van hout. Dat staat een stuk mooier in de tuin dan al die verschillende soorten vuilcontainers.

Zweeds Rabat kopen? Dat kan eenvoudig bij De Jong Handelsonderneming, waarmee ik voor deze post samenwerkte. Bekijk de website voor meer informatie en diverse afmetingen. Of je nou op zoek bent naar palen, regels of planken: De Jong Handelsonderneming heeft het allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.