Seks, liefde en overwinning

door: Vivienne Westerhoud.
Ken je dat? Alles loopt lekker in je leven. Je kinderen zijn gezond en doen hun best op school. Je werk is je hobby. Je hebt fijne vrienden en doet leuke dingen. Maar één droom blijft onvervuld. Ik heb dat met de liefde. Ik ben nu tien jaar alleenstaande moeder. Heb wel het één en ander aan ‘vriendjes’ gehad, maar nooit iets serieus. Met serieus bedoel ik dat mijn kinderen ervan mogen weten. Dat je behalve goede seks ook leuke dingen samen doet. Dat je je dromen samen deelt. Tijd en aandacht voor elkaar hebt.

Het afgelopen jaar was er een man in mijn leven. Tall, dark & handsome. Ik ken hem van vroeger. Als kind zaten we samen op school en vonden we elkaar al leuk. Hij zocht en vond mij via internet. Allebei gescheiden. Allebei onder de indruk van elkaar. We ontmoetten zelfs elkaars kinderen. De aantrekkingskracht was magisch. Samenzijn voelde als diep hartscontact. En toch werd het geen relatie. Tenminste niet zoals ik me dat had voorgesteld. Hij werkte erg veel, dag en nacht en had dus te weinig tijd. En hij was niet trouw. Een jaar lang hield ik mezelf voor dat het wel goed zou komen. Hij had tijd nodig. Tijd om te wennen aan ons. Maand na maand, huilbui na woede-uitbarsting, hield ik vol dat hij wel zou veranderen. Dat hij wel echt bij mij wilde zijn. Hij zei ook dat hij dat wilde. We beleefden ook steeds mooie momenten. Maar dan was hij weer even weg. Voor werk of een andere vrouw. Mij in wanhoop achterlatend.

Als je mijn verhaal leest, dan weet je dat het natuurlijk niet klopt. Dat als liefde wederzijds is, je er gewoon voor elkaar bent. Of misschien is de liefde wel echt. Maar je kunt pas een echte liefdesrelatie met elkaar hebben als je voor elkaar kiest. Maar als je er zelf in zit, hoop je op wonderen. En neem je misschien ook wel eens genoegen met minder. Gewoon, omdat je bang bent hem te verliezen. Omdat je van hem houdt. Omdat je niet alleen wilt zijn. Omdat de seks zo fijn is. Of omdat je het nu eenmaal gewend bent, om jezelf weg te cijferen. Het voelt als een verslaving. En je wacht op een wonder. Maar wonderen kun je nooit afdwingen. Wonderen zien er nooit precies zo uit als je ze bedenken kunt. En wonderen geven je alleen wat goed voor je is.

Ik ben wakker geworden. Ik zie dat hij nooit mijn ware geliefde zal zijn. Hoe heerlijk ik hem ook vind. En ik zie dat ik verlang naar iets, wat hij mij niet geven kan. Dat ik worstelde met mijn eigen onvervulde verlangen. En hem daar steeds de schuld van gaf. Ik ben de uitdaging aangegaan om afscheid van hem te nemen. Of in elk geval van de relatie die we hadden. Ik heb hem zelfs bedankt voor de ‘les’. Want doordat hij steeds terug bleef komen, moest ik echt zelf die stap nemen. Voor mezelf kiezen. De eerste week deed dat pijn. Heel veel pijn. De tweede week voelde ik boosheid op het leven zelf. De derde week voelde ik me intens alleen.

Die gevoelens had ik eerder ook al eens. Daar bleef ik dan in hangen. In het gevoel van verlies. Het gevoel dat ik echte liefde was kwijtgeraakt. En ook het gevoel dat ik niet goed genoeg was voor hem. Nu zie ik mijn verlangen los van hem. Ik accepteer hoe hij is. Ik hou nog steeds van hem. Maar weet dat we niet bij elkaar horen. Die acceptatie is nieuw voor mij. En nu, de vierde week, voel ik me bevrijd. Ik geniet weer veel meer van alles wat ik heb. En vooral ook van wie ik ben. Ik ben niet meer boos. Ik heb mijn zelfvertrouwen hervonden. Ik heb mijn valse verlangen losgelaten. Mijn innerlijke strijd gestaakt. Het is een illusie dat iemand ooit kan veranderen speciaal voor een ander. De enige die elke situatie kan veranderen, dat ben je zelf. Wat een rijk gevoel geeft dat! Ik voel me sterk, mooi en gelukkig. En de wereld ligt voor me open. Het voelt als een overwinning. Dat wens ik elke vrouw! (en natuurlijk ook elke man!)

Durf te leven!

Vivienne Westerhoud
www.mamas.nl

11 reacties

 1. Sunta Veerkamp

  Wat een mooi en open verhaal. En wat goed dat je er zo sterk bent uitgekomen! Jij bent duidelijk een sterke krachtige persoonlijkheid, mooi! Veel geluk voor de toekomst gewenst!

 2. Goedzo, een pak van mijn hart!
  Liefs

 3. Yep mannen zijn love em or leave em material baby. Ik heb weleens een vriendinnetje horen zeggen dat ze uitgeproject was, waarin zij bewust niet meer koos voor mannen die een project zijn – High potential dat zich nog niet gemanifesteerd heeft. Ik denk dat dat een les is die alle vrouwen op weg naar emotionele volwassendom moeten leren en vaak door schade en schande. ’t zou wel leuk zijn als onze dochters het dan nu van ons af kunnen kijken en niet zelf door die ongelofelijke illusie. frustratie en pijn hoeven…maar wellicht is dat juist ook datgene waardoor je hart opent en je werkelijk met elke vezel in je lijf leert liefhebben zonder verwachtingen….dat wens je die meiden dan wel weer toe…

 4. Indrukwekkende, openhartige column. Dappere dodo!

 5. Nathalie Geerts

  Respect!!! Heel mooi Viev. Bedankt! you’re an inspiration

 6. Heel mooi en eerlijk geschreven zeg. En voor mij ook heel herkenbaar als gescheiden moeder en een soortgelijke relatie daarna. Your strong je hebt geleerd om ervoor te gaan wat jij wilt!! Mooi dat je die stap hebt gemaakt, niet schikken naar de situatie maar voelen en inzien hoe jij het zou willen en zo dus bij jezelf blijft. Stay like that… Succes….grtjs yvette

 7. Hi Vivienne,

  Ik vind het altijd weer mooi om je openhartige verhalen te lezen. Het is ook iets magisch om dat maatje te vinden, en omgekeerd zie je zo vaak het tegenovergestelde, maatjes die elkaar verliezen door de tijd. Het moeilijke is om altijd eerlijk naar jezelf te blijven. Het vinden van je geluk bij een ander is mijn inziens ook makkelijker als je veel aan je persoonlijke geluk en balans bent toegekomen.

  De belangrijkste persoon in je leven ben je zelf. Je kan pas geven en oordelen als je helemaal tot jezelf bent gekomen en direct voelt wat je de juiste energie geeft, maar wat ook niet.

  En toch staat hij er weer een keer, dat maatje. En is het weer durven geven en genieten maar ook grenzen aangeven. Heel veel liefde gewenst voor de toekomst dus 🙂 <3

 8. Goed gedaan, mooie vrouw! Zoen van mij! X

 9. Lieve Vivienne,
  Wat een mooi stuk. Sterke vrouw. Door je openheid in de stukjes, leer ik je kennen. Een voorbeld. Zou je zo om raad vragen.
  Wens je veel moois en uiteindelijk die ene die ervoor gaat!!
  Liefs Loesje

 10. Wat een mooi, eerlijk verhaal Vivienne. Je hebt me diep in mijn hart geraakt!
  En: jij bent zeker sterk, mooi en gelukkig. Altijd al geweest (in mijn ogen). Fijn dat je het ook zelf ervaart. Geniet ervan ….!

 11. Mooi, open, kwetsbaar stuk weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.