Inspirerende tuinboeken voor natuurbeleving in eigen tuin

inspirerende tuinboekenMet een zomer (2020) in het vooruitzicht waarin we niet zeker weten of we kunnen reizen, is de tuin een bron van troost. Zelfs een tuintje ter grootte van een postzegel of een klein balkon kun je omtoveren tot een stukje natuur. En het is vooral de natuur die ons in deze onzekere tijd veel rust brengt. Ook het werken in de tuin, de handen in de aarde, brengt ons stabiliteit en zekerheid. ‘Aarden’ noemen we dat. En als je goed oplet dan voel je het ook. Of je nu wandelt in de natuur of in je tuin wat plantjes poot. De aarde brengt ons rust en een geaard gevoel van veiligheid. Daarom wil ik graag een paar inspirerende tuinboeken met je bespreken. En als je geen tuin hebt, kun je ook initiatieven voor Urban Farming zoeken in jouw stad en daar wellicht je handen in de aarde steken. Puur therapeutisch is dat.

Inspirerende tuinboeken: Maak je eigen wilde bloementuin

wilde bloemntuin
Heb je een eigen tuin? En wil je de vlinders en de bijen een groot plezier doen? Dan is een wilde bloementuin een alternatief, die jou een onderhoudsvriendelijke tuin oplevert. Met mooie bloemen en het gezoem en gefladder van onze kleine vriendjes. Hoe natuurlijker je tuin is, hoe meer jij jezelf in de natuur waant. Misschien reserveer je slechts een deel van je tuin voor wilde bloemen. In elk geval helpen alle kleine beetjes. Als je dit echt goed wilt aanpakken geeft dit boek een mooie handleiding met veel voorbeelden en duidelijke werkwijze.

Natuurlijk tuinieren is hot

natuurlijk tuinieren
Duurzaam tuinierenDe laatste jaren is er steeds meer aandacht voor natuurlijk tuinieren. Dit boek is het handboek voor biologisch, ecologisch en organisch tuinieren. Bewust en met aandacht omgaan met dat stukje aarde, waar jij verantwoordelijk voor bent. Dat voelt wel heel goed. Ook al is het maar een paar vierkante meter. Als we allemaal gif gebruiken tegen een bladluis, is het einde zoek. Dit boek staat vol met praktische tips over het telen van groente, fruit en bloemen. Op een natuurlijke manier. Met tips over composteren, recyclen van huishoudelijke producten en afval, door hergebruik in de tuin. En nog veel meer. Verrukkelijke beelden om naar te kijken ook.
Te koop bij bol.com voor 30,99

Urban Farming: de moestuin in de stad

urban farming
In steeds meer steden in Amerika en Europa zie je stadstuinen ontstaan in de openbare ruimte. Plekken in de stad die voorheen onbenut bleven, zoals daken en plantsoenen, veranderen steeds vaker in een gezamenlijke (moes)tuin. Dit boek is vooral een fotografische reportage van de verschillende stedelijke tuinprojecten die de auteurs ontdekten tijdens hun reizen. En je leest hoe die projecten ontstonden. Behalve een groenere stad, hebben de stedelijke tuiniers ook meer sociale cohesie bereikt in hun buurt. Samen tuinieren blijkt een geweldige manier om mensen bij elkaar te brengen. Laat je inspireren en bekijk de mogelijkheden bij jou om de hoek. Die staan natuurlijk niet allemaal in dit boek, maar die kun je via internet wel vinden. En bestaat er nog niets? Start dan zelf een gemeenschappelijke stadstuin.

Welke van deze boeken spreekt jou het meest aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.