Ouders besparen op kinderopvang door te kiezen voor een gastouder

4Kids ziet aantal aanvragen met 40% stijgen. Heino, 3 januari 2012 –De kinderopvangtoeslag gaat dit jaar flink omlaag. Bovendien wordt de vergoeding vanaf nu gekoppeld aan het aantal arbeidsuren van de partner die het minst werkt.  De kosten voor werkende ouders gaan hierdoor fors omhoog. Veel ouders stappen daarom over op het voordeligere gastouderopvang. 4Kids zag het laatste kwartaal het aantal aanvragen met maar liefst 40% stijgen.

Migratie
Sebastiaan Dekkers van 4Kids ziet dat steeds meer ouders kiezen voor gastouderopvang. “4Kids heeft het laatste kwartaal het aantal aanvragen van ouders met maar liefst 40% zien toenemen. Het kostenverschil tussen gastouderopvang en institutionele opvang loopt dit jaar zo ver op dat meer ouders een overstap overwegen. Daarnaast heeft de gastouderopvangsector de afgelopen jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt. Hierdoor zien ouders deze vorm van opvang inmiddels als een volwaardig alternatief voor institutionele kinderopvang.” Dekkers merkt niet dat veel ouders de opvang opzeggen of stoppen met werken: “Het aantal opzeggingen is niet anders dan normaal. Wij merken dat ouders vooral op zoek gaan naar goedkopere alternatieven voor de opvang van hun kind.”

Rekentool
Op de site van 4Kids kunnen ouders sinds 1 november met een rekentool vergelijken wat zij kunnen besparen als ze van kinderdagverblijf/buitenschoolse opvang overstappen naar gastouderopvang. De afgelopen twee maanden hebben meer dan 2.000 ouders de rekentool gebruikt om een vergelijking te maken tussen KDV/BSO en gastouderopvang.

Waarom is gastouderopvang goedkoper
Bij gastouderopvang betaalt de ouder alleen de uren en dagen die hij nodig heeft. Er hoeft geen 11 uur te worden betaald wanneer een ouder maar 8 uur opvang nodig heeft op een dag. Daarnaast hoeft er niet te worden doorbetaald tijdens vakanties, feestdagen en andere vrije dagen. Een gezin met een gezamenlijk inkomen van € 50.000 dat drie dagen per week voor twee kinderen opvang afneemt, kan ruim € 2.400 netto besparen. Hetzelfde gezin met een gezamenlijk inkomen van € 70.000 bespaart meer dan € 3.400 netto per jaar door over te stappen op gastouderopvang. Wanneer meer ouders voor gastouderopvang kiezen, kan ook de overheid veel geld besparen, omdat de uit te keren toeslag voor gastouderopvang lager ligt.

Door de bezuinigingen van de overheid op de kinderopvangtoeslag ontstaat volgens Dekkers ook meer concurrentie tussen aanbieders: “Aanbieders kunnen niet meer zo gemakkelijk hele dagen en weken factureren waar ouders geen gebruik van maken.”

Wat is gastouderopvang?
Bij gastouderopvang vindt de opvang plaats in de woning van de gastouder, of bij de ouder thuis wanneer ouders werken of studeren. De gastouder kan een bekende zijn (er zijn immers al 50.000 gastouders in Nederland), maar kan ook iemand zijn die wordt gevonden via een gastouderbureau. Gastouderopvang is kleinschalige opvang en kenmerkt zich door veel persoonlijke aandacht voor het kind. Hierdoor kan het zich optimaal ontwikkelen.

Over 4Kids
4Kids is een jonge en snel groeiende kinderopvangorganisatie. In zeven jaar tijd is 4Kids uitgegroeid tot het derde landelijke gastouderbureau. 4Kids werkt met ervaren bemiddelingsmedewerkers in iedere regio. Bij het bedrijf werken 1.500 gastouders die verantwoordelijk zijn voor de opvang van 4.000 kinderen. Als toonaangevende organisatie in de kinderopvang verzorgt 4Kids een snelle bemiddeling op maat voor ouders en gastouders die professionele kinderopvang met veel persoonlijke aandacht in een kleinschalige omgeving zoeken of willen aanbieden. Een uitdagende omgeving met veel persoonlijke aandacht voor het kind en waar het zich echt thuis voelt is de belangrijkste voorwaarde voor de optimale ontwikkeling van een kind. Meer informatie vindt u op www.4Kids.nl

Een reactie

  1. Ik zelf heb zowel in een kinderdag veblijf gewerkt en als gastouder. Dat laatste beviel mezelf het beste, lekker kleinschalig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.