Water ontharden? Werkt een magnetische waterontharder, of niet?

Water ontharden, waarom doe je dat?

water onthardenDe hardheid van water geeft aan hoeveel calcium en magnesium erin zit. En hoe meer van deze stoffen erin zitten, hoe harder je het water noemt. Calcium en magnesium zijn niet slecht voor de gezondheid. Ze zorgen er wel voor dat je kalk afzetting krijgt in de douche en wasbak. Maar ook in elektrische apparaten zoals je wasmachine en waterkoker. In sommige delen van Nederland is het water harder dan in andere delen. Maar gemiddeld is het water hier niet zo ‘hard’ als in sommige andere landen.

Is hard water een probleem?

Hard water geeft bij opwarming kalkaanslag in bijvoorbeeld je vaatwasser, wasmachine en de waterkoker. Het verkort de levensduur van deze apparaten, doordat leidingen dichtslibben en er meer slijtage optreedt. Ook het energieverbruik is hoger, naarmate je wasmachine verder aangetast raakt. Er zijn allerlei middelen die je kunt gebruiken om dit tegen te gaan, maar deze kunnen belastend zijn voor het milieu. Voor onze gezondheid vormt hard water geen probleem. Zacht water kan beter zijn voor een gevoelige huid. Maar als je zeep gebruikt, kun je deze gemakkelijker afspoelen met harder water.

Zacht water is niet perse beter

Zacht water is weliswaar beter voor de leidingen en huishoudelijke apparatuur, maar er is ook een nadeel gevonden voor te zacht water. Volgens onderzoekers bij Waterleiding Maatschappij Limburg kan te zacht water een te lage zuurgraad hebben. Deze zure eigenschappen zorgen ervoor dat er geen kalkaanslag in de leidingen zit. Maar water dat te zuur is, kan de metalen in de leidingen zelf aantasten. En die metalen komen dan in het drinkwater terecht. Een beetje kalkafzetting klinkt dan zo gek nog niet.

Is een waterontharder dan wel nodig?

De Nederlandse Consumentenbond en de Europese zusterorganisaties adviseren huishoudens om pas bij een hardheid van meer dan 20 Duitse graden water zelf te gaan ontharden. Maar dat komt in Nederland eigenlijk bijna niet voor. Kalkaanslag in de badkamer kun je beperken door schoonmaakazijn te gebruiken. Dit is minder belastend voor het milieu dan andere middeltjes. Voor je wasmachine en vaatwasser helpt het om de temperatuur onder de 60 graden te houden. Dan heb je minder kans op kalkaanslag. Toch zijn er mensen die teveel last hebben van hard water. De een vindt het niet lekker, de ander ergert zich aan de aanslag. Zuid Limburg is de provincie in Nederland met het hardste water.

Water ontharden, werkt dat ook met een magnetische waterontharder?

Er zijn verschillende waterontharders verkrijgbaar, waaronder een exemplaar dat werkt als een magneet. Hierbij plaats je de magneet om de waterleidingen heen. Vervolgens zorgt deze er voor dat calcium en magnesium zich niet langer aan elkaar kunnen hechten. Het grote voordeel van een magnetische waterontharder is de lage prijs. Al voor een paar honderd euro kun je zo’n model aanschaffen. Toch is het misschien helemaal geen goed idee om een magnetische waterontharder te kopen, want werkt het überhaupt wel? Je leest er meer over op kosten-waterontharder.nl. Ook het consumentenprogramma Radar onderzocht de werking ervan. En nee, waterontharder magneten werken niet. Dit is het oordeel van experts.

—————————————————–
LEES OOK: Kleine badkamer inrichten en gebruiken zodat deze groter lijkt
EN: Duurzame badkamer dit kun je allemaal doen voor het milieu
—————————————————–

Kies je toch voor een waterontharder? Zorg dan dat je investeert in een goed werkend systeem. En laat je adviseren door een onafhankelijke expert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *