Werkende moeder goed voor kind?

Kinderen van werkende moeders doen het over het algemeen goed op school. Dat concludeert ontwikkelingspsychologe Una Röhr-Sendlmeier.

Volgens de psychologe komt naar voren dat een werkende moeder een van de meest bepalende factoren van schoolsucces is. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat werkende moeders over het algemeen hoger opgeleid zijn en meer verdienen, maar Röhr-Sendlmeier zoekt de verklaring toch vooral in hun ‘voorbeeldfunctie’. Hun kroost kan van hen afkijken hoe je je tijd efficiënt gebruikt in plaats van voor de televisie te lummelen – iets wat in een huishouden met werkende moeders aantoonbaar minder gebeurt. Ook zouden deze vrouwen hun kinderen op sociaal-emotioneel gebied meer te bieden hebben doordat werken hun sociale vaardigheden scherp houdt.
(Psychologie Magazine, Express.be)
Reactie van Vivienne Westerhoud: ‘Ik vraag me af of deze conclusies getrokken mogen worden. Je kunt het namelijk ook omdraaien: als het goed gaat met de kinderen is het voor moeders gemakkelijker om te werken. Als er problemen zijn met de kinderen, zal een moeder eerder kiezen haar baan op te zeggen om meer aandacht aan haar kind te besteden. Je zou dan uit een onderzoek ook gemakkelijk de conclusie kunnen trekken dat moeders die níet werken een verhoogde kans hebben op een probleemkind of gehandicapt kind. Er is een oorzakelijk verband, alleen denk ik dat de onderzoekers oorzaak en gevolg hebben omgedraaid.
Bovendien kun je als moeder -ook als je geen betaalde baan hebt- heel actief zijn. We moeten eens af van dat beeld dat de ’thuisblijfmoeder’ de hele dag uit haar neus peutert en inert op de bank ligt. Schandalig vind ik deze beeldvorming.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.