Vrouwen lopen salarisachterstand in

Vrouwen lijken de achterstand in hun salaris ten opzichte van mannen in te lopen. Dat blijkt uit de Loopbaan Enquête 2005 van Intermediair. Uit het onderzoek onder ruim 7000 hoogopgeleiden komt naar voren dat de lonen van vrouwen in de IT-sector vorig jaar met 5,5 procent stegen, tegenover 3,8 procent bij de mannen.

Volgens Intermediair doet deze ontwikkeling zich in bijna elke sector voor, behalve in de zakelijke dienstverlening. “Zelfs in een traditioneel mannenbolwerk als de industrie gaan vrouwen er harder op vooruit”, aldus de onderzoekers in het weekblad.

Onverklaarbaar verschil
Begin vorig jaar startte het ministerie van Sociale Zaken publiciteitscampagne om ongerechtvaardigde beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen terug te dringen. De Arbeidsinspectie constateerde in 2002 een onverklaarbaar verschil tussen vrouwen en mannen in het bedrijfsleven van gemiddeld 7 procent.

Starters
Uit het Intermediair-onderzoek blijkt verder dat hoogopgeleiden met weinig werkervaring het vorig jaar goed hebben gedaan. Hoogopgeleiden met minder dan vijf jaar ervaring kregen vorig jaar 5,4 procent meer loon dan in 2004. In dat jaar daalde hun gemiddelde loon nog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *