Topvrouwen: waarom zij wel?

bron: Intermediair.

We hebben hier wel topvrouwen, maar die komen meestal uit het buitenland. Wat mankeert er aan Nederlandse vrouwen?
Oorspronkelijk artikel door Roos Kuiper en Daphne van Paassen
Samenvatting:
Mannen beheersen Nederlandse top
Buitenlandse vrouwen die wel de top bereiken zetten het werk op een gedeelde eerste plaats met hun kinderen. Die mentaliteit kom je in Nederland weinig tegen.
De bovenlaag van het Nederlandse bedrijfsleven wordt beheerst door mannen. Als verklaring wordt vaak gewezen op de macho bedrijfscultuur en de beperkte mogelijkheden om op hoog niveau in deeltijd te werken. 

Nederland: calvinistische cultuur
In de Verenigde Staten – waar het werkklimaat bepaald niet vrouwvriendelijker is – is bijna veertien procent van de topmensen vrouw. Bovendien weten buitenlandse vrouwen de weg naar de Nederlandse top wél te vinden. Waarom halen zij de top wel en Nederlandse vrouwen niet?
Een belangrijke oorzaak ligt in de calvinistische cultuur, die het kostwinnerschap bejubelt en de moeder het liefst thuis ziet. Nergens wordt zo veel in deeltijd gewerkt als in Nederland. Bijna zeventig procent van de vrouwen werkt parttime.

Nederland: feminien land
Verschilt de Nederlandse cultuur dan zo wezenlijk van die van andere landen? Ja, die succesvrouwen komen vooral uit Angelsaksische landen, waar de masculiene prestatiecultuur overheerst. Nederland is juist een feminien land, waar presteren bijna een vies woord is. In Nederland en de Scandinavische landen is samenwerken veel belangrijker.

Toen er in de jaren zeventig een tekort aan werknemers dreigde, koos Nederland voor een andere strategie dan veel andere landen. Wij haalden gastarbeiders naar ons land, terwijl de Scandinavische landen het tekort oplosten door nog meer vrouwen te stimuleren de arbeidsmarkt op te gaan. Dat leverde in die landen een uitgebreid scala aan voorzieningen op. Van betaalbare cráches tot een jaar betaald ouderschapsverlof, naar believen te verdelen over de beide ouders.

Naar de top? Gewoon keihard werken
Jonge vrouwen willen kinderen wel combineren met een carriáre, maar niet ten koste van alles, zoals de vorige generatie. De aankomende generatie topvrouwen heeft meer oog voor balans. Dat hoeft geen belemmering te zijn, immers ook de jonge generatie mannen wil steeds meer balans tussen leven en werk.
Anderen zeggen dat je gewoon keihard moet werken om aan de top te komen. ‘Het is een mentaliteitsprobleem.’

Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.