Time Management, Anne-Marijn Küthe

door Anne-Marijn Küthe.

Wat is bepalend voor een succesvol bestaan als thuiswerkmoeder? Kennis van haar vakgebied? Een netwerk aan hulptroepen? Financiële intelligentie? Praktisch inzicht? Al deze dingen spelen zeker een rol, maar doorslaggevend is mijns inziens hoe je als thuiswerkmoeder met je tijd omgaat.
Time Management is een misleidend begrip. We kunnen tijd immers helemaal niet managen, we kunnen hooguit trachten onszelf te managen. En dat is al lastig genoeg. Het draait bovendien niet alleen om hoe we met onze tijd omgaan, maar ook hoe we onze energie optimaal aanwenden en het beste halen uit onszelf. De eerlijkheid gebiedt me te vermelden dat ik daar lang niet altijd in slaag. Er zijn van die dagen dat er een lastige vertaalklus op me ligt te wachten en dat ik me er niet toe weet te zetten meteen te beginnen. Dan is bij mij het hek van de dam: ik besluit opeens dat de keukenkastjes –waar ik drie jaar niet naar heb omgekeken- hoognodig moeten worden aangepakt, ik bel vriendinnen die ik jaren niet gesproken heb, ga een boodschap doen, check eindeloos mijn e-mails, om vervolgens geschrokken te constateren ‘oeps, het is alweer tijd om Thomas op te halen’, zonder ook maar een letter te hebben vertaald. In zo’n geval -en ik geef dit met tegenzin toe is het aan mij, en aan niemand anders, te wijten als ik in de knel kom met mijn opdrachten en deadlines.
In dit opzicht is het belangrijk om jezelf door en door te kennen. Wat is voor jou motiverend, en wat niet? Dat blijkt enorm te verschillen per persoon. Voor mij is het goed om aan de slag te gaan, meteen nadat ik Thomas naar school heb gebracht. Andere thuiswerkmoeders geven er juist de voorkeur aan om eerst uitgebreid de mails te checken of de krant te lezen, om op gang te komen. Ga bij jezelf te rade: wat werkt voor jou, wat niet? Maak een paar wekenlang notities over je productiviteit en probeer hierin patronen te zien. Doe je voordeel met deze kennis. 

Soms is intrinsieke motivatie (of het gebrek daaraan) niet het probleem. Als thuiswerker wordt er niet zelden een beroep op je gedaan door de ‘buitenwereld’. Je bent immers thuis (dat je aan het werkt bent wordt gemakshalve vergeten). Verzoeken om de kat van de buren eten te geven, mee te komen helpen bij activiteiten op school of een ziek familielid te bezoeken zijn schering en inslag. Dat is niet zo heel vreemd, maar wel potentieel funest voor je concentratie en productiviteit. Elk verzoek inwilligen betekent onvermijdelijk dat je minder tijd hebt voor je werk. Een collega-thuiswerkmoeder, de illustratrice Gurli Feilberg, heeft mij een zinnetje geleerd dat ik nooit ben vergeten ‘nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.’ Gebruik dit zinnetje als mantra, het werkt!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.