Thuiswerkmama en uiterlijk schoon

Door Anne-Marijn Küthe, moeder van Thomas (13) en thuiswerkmama

Jaren geleden vroeg een leidster van de crèche van Thomas me of ik kunstenares was. Gevleid vroeg ik: “Zie ik er zo artistiek uit?”. Het antwoord was minder vleiend: “Nee, maar uw kleren zitten altijd onder de verf.” In die tijd probeerde ik het huis op te knappen, olieverftechnieken onder de knie te krijgen, mijn zoon op te voeden en een thuiswerkcarrière te starten. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.

Dat zinnetje heb ik goed onthouden, niet omdat ik het nou zo erg vond, maar omdat het me weer deed beseffen dat wij elkaar op ons uiterlijk beoordelen. Voor thuiswerkmoeders ligt verwaarlozing van het uiterlijk op de loer. Dit proces gaat, met name voor vrouwen die daarvoor buitenshuis werkten, geleidelijk. Eerst is er de opluchting dat je geen hakken meer hoeft te dragen. Al snel zit je op blote voeten achter je bureau. Ongemakkelijk zittende mantelpakjes en panty’s worden naar een hoek van de kast verbannen, de hoeveelheid make-up wordt gereduceerd. Ernstig gereduceerd. Tijdens dieptepunten qua slonzigheid liep ik rond in jogging broeken met als enige ‘verzorging’ van mijn gezicht wat vaseline tegen een droge huid. Vrolijk werd ik hier niet van. Mijn omgeving ook niet.

Daarom wat goedbedoelde tips om andere thuiswerkmama’s dit trieste lot te besparen:

·         Neem eens de tijd om je garderobe uit te mesten. Dit zinnetje van Anna Johnson kan hierbij als mantra dienen voor wat je weg kunt gooien: “Onverzorgde mensen dragen altijd iets waarvan ze denken dat het nog best kan. Dat is niet zo.”

·         Als je toch met je kast bezig bent stel dan een aantal setjes samen. Schakel desnoods een modebewuste vriendin in, je zult versteld staan van de mogelijkheden!

·         Zit je in een hele drukke periode met kleine kinderen en een eigen bedrijf? Bedenk dan dat het aantrekken van een rok niet langer duurt dan het aantrekken van een joggingbroek. Streef naar kleren die makkelijk te dragen zijn en mooi staan.

·         Is de vroege ochtend te hectisch om je op te maken? Doe dit dan daarna, bijvoorbeeld als je terugkomt van de kinderen naar school brengen en vóór je aan het werk gaat. Zie het als een klein cadeautje aan jezelf. Uitgebreide make-up tips geven voert hier te ver maar ik ken weinig vrouwen die er niet beter uitzien na het opbrengen van concealer, eventueel een beetje foundation en lichtroze blush. Witte oogschaduw opent de ogen en is mooi in combinatie met zwarte mascara. Een nude tint op de lippen en klaar is kees. Voor wie graag uitpakt met make-up: de boeken van Kevin Auycoin zijn een absolute aanrader.

·         Kies kleding die past bij de rollen die je graag vervult. Dat is per persoon heel verschillend. Wat voelt voor jou goed, wat zit lekker, wat is praktisch, wat staat mooi?

·         Twee dingen die veel schelen en weinig tijd/geld kosten: je wenkbrauwen mooi (laten) epileren en eventueel verven en je nagels vijlen en in een naturel kleur lakken.

·         Leg je kleren en eventueel ook je accessoires de avond van tevoren klaar. Scheelt aan stress in het ochtendspitsuur.

·         Ga je de deur uit? Al ga je maar postzegels kopen, bedenk dan hoe je je zou voelen als je nu je belangrijkste opdrachtgever, een vriendje van vroeger of je moeder zou tegenkomen.

Als moeder (of je nu thuiswerkmama, thuisblijfmama of buitenshuis werkende mama bent) ben je zowel alomtegenwoordig als enigszins onzichtbaar. Door wat tijd, aandacht en zorg aan je uiterlijk te besteden zet je jezelf weer op de kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.