Surinaamse vrouwen doen het goed op de arbeidsmarkt

bron: NRC.

Succesvol op eigen benen. Surinaamse vrouwen presteren niet alleen beter dan andere allochtone vrouwen, maar streven zelfs autochtone vrouwen voorbij als het gaat om inkomen en economische zelfstandigheid.
Oorspronkelijk artikel door Marleen Luijt

Surinaamse meisjes krijgen met de paplepel ingegoten dat ze op eigen benen moeten kunnen staan. ,,Mijn oma zei altijd: ‘Je diploma is je man’ en als je man je verlaat, moet je één keer huilen omdat hij weg is. Maar je moet niet huilen omdat je dan geen inkomsten meer hebt.”

Surinaamse vrouwen doen het goed in het onderwijs en op de Nederlandse arbeidsmarkt. De schooluitval onder Surinamers is beduidend lager (9 procent) dan onder Turkse (22 procent), Marokkaanse (16 procent) en Antilliaanse (12 procent) meisjes. Bovendien zijn Surinaamse meisjes vergeleken met Turken, Marokkanen, Antillianen en Molukkers het vaakst te vinden op havo en vwo.
Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Instituut voor Sociologisch-Economisch Onderzoek (ISEO) van de Erasmus Universiteit over de positie van vrouwen uit etnische minderheden.
Maar ook in vergelijking met autochtone vrouwen presteert deze groep goed. De ruim 120.000 Surinaamse vrouwen in de leeftijd van 15 tot 65 jaar hebben net zo vaak als autochtonen een baan (56 procent van beide groepen is actief op de arbeidsmarkt).

Lees meer op:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.