Ondernemerschap valt niet te leren

bron: NRC (29 oktober 2003).

Niet iedereen is geschikt om een eigen bedrijf te beginnen.
Een baan vinden is tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk. Veel hoogopgeleiden spelen met de gedachte om voor zichzelf te beginnen. Maar niet iedereen is daarvoor geschikt. ,,Je kunt veel dingen leren, maar ondernemerschap moet toch een beetje in je zitten.”
Het belangrijkste is een goed idee. Een idee dat uit jezelf komt en dat aansluit bij je opleiding, ervaring en kennis. Maar dat is niet het enige. Je hebt ook ondernemerszin nodig. Dat betekent dat je initiatief neemt en risico’s niet uit de weg gaat. En natuurlijk dat je voor ogen hebt hoe je je product of dienst commercieel kunt maken.
Initiatief nemen en oplossingen zoeken kun je niet leren. Dat heeft met je houding te maken. Als dat er niet in zit, moet je niet voor jezelf beginnen.

De ZZP’er of freelancer – vaak zijn het mensen met vrije beroepen – is iemand die bewust alleen werkt en geen zin heeft in de rompslomp die een echte onderneming met zich meebrengt. Zij zijn vaak hoogopgeleid en één op de tien is vrouw.
Het belangrijkste motief van deze vrouwelijk ondernemers is dat zij zelfstandigheid de beste manier vinden om werk en zorgtaken te combineren.
Uit onderzoek blijkt dat zelfstandigen een grotere kans van slagen hebben als ze hetzelfde vak eerst een tijdje in loondienst hebben uitgeoefend.

Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.