Mama werkt voortaan van negen tot drie

Interview over het ‘9tot3’ project van mamas.nl door Piazza.kro.nl .

Mama werkt voortaan van 9 tot 3
Ze vraagt zich af wie toch in hemelsnaam ooit bedacht heeft dat een standaardwerkdag van 9 tot 5 moet duren. “Ik ken zat vrouwen die nu hoogopgeleid thuiszitten, terwijl ze maar wat graag zouden werken.” Vivienne Westerhoud (38) wil daarom onderzoek naar mogelijkheden bij bedrijven om moeders van schoolgaande kinderen werkdagen van 9 tot 3 aan te bieden. Met een beetje geluk krijgt ze daar zelfs een forse Europese subsidie voor.
Vivienne Westerhoud uit Leusden, zelf moeder van twee schoolgaande dochtertjes (3 en 5), komt ze dagelijks tegen. Vrouwen met een goede opleiding, die dolgraag weer aan het werk willen, maar ’s middags na drieën óók thuis willen zijn voor hun kinderen. Tot nu toe een bijna onmogelijke combinatie.
“Natuurlijk, er zijn naschoolse opvangmogelijkheden. Maar kinderen zijn na zo’n lange schooldag uitgeblust en willen bij mama zijn en hun verhalen vertellen. Als moeder moet je er dan voor ze zijn.”

Subsidie

Vivienne wil daarom een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor bedrijven om hun bedrijfsprocessen zo in te richten, dat ze moeders van schoolgaande kinderen werkdagen van 9 tot 3 aan kunnen bieden. Ze vroeg daarvoor subsidie aan uit een speciaal potje van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en ze kijkt met spanning uit naar een positieve beslissing. “Het ziet er goed uit, want het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil er binnenkort met me over praten”, aldus Vivienne.
Ze begint klein, in haar eigen omgeving. “De winkeliersvereniging Hamershof in Leusden werkt mee en ook het MKB Gooi- en Eemland is enthousiast over de plannen. Er zijn tal van bedrijven die graag aan het project mee willen werken. Als het onderzoek gunstig uitpakt, wil ik snel landelijk aan de slag. Volgens mij is dit een gat in de markt.”

Website

Vivienne is sinds kort ook de drijvende kracht achter de website mamas.nl. “Een ontmoetingsplaats voor en door vrouwen.” Ze is er inmiddels fulltime mee bezig. “Ik liep al langer rond met ideeën voor de site, maar durfde de knoop pas onlangs door te hakken. Het was ook nogal een stap hoor, als gescheiden moeder je baan opzeggen en echt voor jezelf beginnen. De verantwoording drukt zwaar.”
Daarmee is ze wel het voorbeeld dat ze, via haar site, ook voor andere vrouwen wil zijn. “Vrouwen stimuleren om hun eigen keuzes te maken. Het is zo jammer dat vrouwen vaak niet durven, terwijl ze zoveel meer kunnen dan ze denken. Ik hoop dat mamas voor veel vrouwen en inspiratiebron wordt.”

Community

Mamas moet uitgroeien tot een community, met aandacht voor werk, thuis, vrije tijd, kinderen en gezondheid. “Ga je voor je carriáre? Dat verzekert je onafhankelijkheid. Blijf je fulltime bij je kinderen? Dan mis je niets van het wonder dat kind heet. Elke moeder bevindt zich in het spanningsveld tussen deze twee uitersten.”
Naast mamas heeft Vivienne plannen voor een aparte site voor vrouwelijke ondernemers. Ook daar staat de uitwisseling van informatie centraal. Vivienne: “Voor beide sites geldt dat ik moeders wil stimuleren in het vinden van de balans tussen werk, gezin, huishouden en tijd voor jezelf. Niet klakkeloos achter de heersende trends aanlopen, niet zomaar en zonder meer aan de verwachtingen van anderen voldoen, maar de kracht te zoeken in jezelf, daar gaat het me om.”

Foto’s bij dit artikel: Tanja Weegink.
Tekst: Piazza van KRO
Kijk ook op:

  • www.piazza.kro.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.