De dilemma’s van werkende moeders

Voor de volkskrant schreef Vivienne Westerhoud deze column. Zij bedacht de vacaturesite Van 9 tot 3: opdat vrouwen kunnen werken én thuis zijn met de thee(lees kinderen!).  Lees hier de column en de reacties die er tot nu toe waren. Je kunt onderaan ook zelf reageren!

‘Net als veel andere hogeropgeleide moeders zette ik niet direct de stap terug naar het arbeidsproces, toen ik moeder werd. Alle campagnes van de overheid ten spijt. Banen voor hogeropgeleiden die flexibel of in deeltijd kunnen worden vervuld, zijn schaars. Een flinke stap terug doen in salaris- en functieniveau is voor de meesten de enige manier om toch nog deeltijd aan de slag te kunnen. Voor mij was de keuze snel gemaakt. Tegen een laag loon werk doen dat niet bij me past? Of zelf mijn kinderen opvoeden, waar ik veel plezier in heb? Ik koos voor het tweede! In Nederland kiezen veel moeders ervoor zelf een belangrijk deel van de opvoeding op zich te nemen. En gelijk hebben ze, gezien de kwaliteit van de kinderopvang en de ‘razende’ maatschappij waarop je je kind moet voorbereiden. Maar het heeft ook nadelen. Zo is het voor elk mens belangrijk om financieel onafhankelijk te kunnen zijn. En de verspilling van hoogwaardig arbeidspotentieel is slecht voor de economie.

Op moederdag startte ik www.mamas.nl – een ontmoetingsplaats voor moeders – waarmee ik moeders wil inspireren en informeren. Inmiddels vond ik zelf een manier om op ‘kindvriendelijke manier’ het werk uit te voeren waar ik goed in ben: ik werk alleen nog de schooltijden en de avonduren. Als zelfstandige plan ik dat zo. Ik bedacht dat andere bedrijven dat dan ook kunnen. Daarom opende ik de 9tot3 vacaturebank, waarin werkgevers gratis hun vacatures kunnen adverteren op www.mamas.nl. Voorwaarde is wel dat het werk flexibel binnen schooltijden kan worden gedaan. Want als je goed bent tot vijf uur, ben je dat ook tot drie uur! Een architectenbureau in Amsterdam vond via de 9tot3 vacaturebank al een geschikte bouwkundige. Andere vacatures op het gebied van commercie, secretariële diensten, administratie en zelfs de wetenschap staan nog open.

Voordelen voor de werkgever zijn er legio. Onderzoek wijst uit dat de prestaties van werknemers hoger liggen naarmate de werkgever hen meer vrijheid en flexibiliteit gunt. Ook zijn part-timers gemiddeld productiever en gemotiveerder dan full-timers. Hoe meer eigen verantwoordelijkheid werknemers krijgen, hoe meer verantwoordelijkheid zij zullen nemen.

Mama’s streeft naar een wereld waarin elke vrouw op haar eigen manier durft te leven. Een wereld waarin vrouwen in vrijheid keuzes kunnen maken en hun talenten kunnen ontplooien. Een wereld waarin elke moeder de kans krijgt haar kinderen groot te brengen in een liefdevolle omgeving. Daarbij hoort dus ook werken op de manier -en de tijd- die bij haar past. Dat wens ik elke Mama!

Wilt u een vacature plaatsen voor een vaste of tijdelijke functie die -qua tijd en/of plaats- flexibel kan worden vervuld? Stuurt u die dan per e-mail naar info@mamas.nl.

Vivienne Westerhoud

REACTIES
Brenda Hendriks  17 mei 2006, 08:08
Ik ben blij dat er iemand is die zo duidelijk kan verwoorden wat er nodig is in onze maatschappij. Vrouwen (lees moeders) worden op het moment dat ze aangeven minder te willen werken vaak op een zijspoor gezet. Alsof alle ambities verdwijnen met de geboorte van je kind. De combinatie van uitdaging zowel op het werk als thuis zorgt voor een stabielere werkneemster en moeder. Zeker in de wetenschap is er nogal wat onbegrip als je niet fulltime wilt of kunt werken. Misschien dat deze column de door veel moeders zo gewenste eye-opener wordt. Ik wens je veel succes!!
Vivienne Westerhoud |15 mei 2006, 22:53
Beste Juul, Hartelijk dank voor je reactie!

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. En je man ook! Natuurlijk is een flexibele manier van werken de oplossing voor alle ouders, ook voor vaders! De 9tot3 vacaturebank is ook heel nadrukkelijk niet alleen voor moeders maar ook voor vaders. Het is jammer dat ik dat in het stukje in de volkskrant niet duidelijk heb kunnen maken. Mama’s was er eerst en toen kwam 9tot3 vacaturebank in eerste instantie als onderdeel daarvan.

Wel blijkt in de praktijk dat vooral moeders behoefte hebben aan een flexibele baan om het te combineren met de kinderen. Dat is zo omdat zij inderdaad zich vaak samen zien met een man die gewoon fulltime werkt. Nu is het wel mijn strategische keuze geweest om niet de lobby aan te gaan om de mannen te emanciperen, maar juist om moeders te stimuleren hun leven naar eigen inzicht in te richten. Natuurlijk is het mooi als daardoor de emancipatie van de man ook gestimuleerd word. Wat de overheid trouwens al ‘met man en macht’ probeert, maar wat niet blijkt te werken.

Jullie opmerking brengt mij wel op het idee om eens te proberen een wat hechtere band aan te gaan met websites als www.huismannen.nl en www.ikvader.nl om de emancipatie van mannen in de zin van flexibel werk aan te kaarten. Misschien zijn daar wel leuke samenwerkingen mogelijk. Heel veel dank!
Hartelijke groeten,
Vivienne Westerhoud

Vivienne Westerhoud |15 mei 2006, 22:49
Beste Vivienne, Afgelopen weekend las ik je artikel in de Volkskrant en het spak me enorm aan. Zelf ben ik net na een loopbaantraject tot de conclusie gekomen dat ik maximaal 3 dagen wil werken om ook tijd te kunnen besteden aan onze 3 jonge kinderen. Hiervoor werkte ik fulltime met 2 kinderen en op zich ging dat prima, maar er was geen ruimte meer voor een sociaal leven naast het gezin. Lang heb ik gedacht dat om een leuke baan op niveau te vinden ik 4 tot 5 dagen zou moeten werken. Inmiddels heb ik na mijn besluit een superbaan gevonden die op niveau is en aansluit bij mijn wens om meer maatschappelijk zingeving te vinden in mijn werk. Dat is echter niet de reden voor dit mailtje. Mijn man en ik willen je beiden meegeven dat we het jammer vinden dat je site op mama’s is gericht want wij zijn van mening dat het grote probleem niet slechts de kwaliteit van kinderopvang is, maar ook de participatie van papa thuis. Hoe meer mannen hun vaderrol breder willen zien dan de man die het geld binnenbrengt, hoe meer de maatschappij ingesteld zal raken op flexibele werktijden. De man bepaalt nog steeds het beeld op de werkvloer en durft nu vaak niet minder te gaan werken uit angst zijn carriereperspectieven te schaden. Wat zou het daarom mooi zijn als jouw initiatief zich ook uit zou strekken tot de papa’s. Mijn man is zelfstandige en kan daardoor flexibel werken, maar hij geeft zijn mensen (en hij heeft er 40 in dienst) de kans hetzelfde te doen. En daar ligt volgens ons ook een groot deel van de oplossing. Succes met je bedrijf en wellicht kun je wat met onze bevinding je. Vriendelijke groeten, Juul Coumans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.