Column: hogerop komen in je werk

door: Peggy Porsius-Saman, www.coachbusiness.nl.

Waarom heb ik nog steeds geen andere interne functie?

Je werkt nu een aantal jaar in dezelfde functie en je hebt het wel gezien. Je wil eigenlijk door, hogerop, jezelf verder ontwikkelen. De economische crisis is een goede reden om werknemers geen promotie te geven. Op grond hiervan kan promotie geweigerd worden. Als je vergelijkt hoe promoties doorgaans behaald worden, zou de economie geen doorslaggevende reden hoeven zijn. Een promotie in het kader van functieverschuiving heeft meer te maken met het vertrouwen van de werkgever in jouw kunnen.

Kleding voorschriften

Welke kleding draagt jouw eigen manager of diegene in jouw beoogde positie? Leer de taal spreken maar ook de dress code. Als je er niet uitziet als een manager, en je komt in je kloffie naar je werk, dan kunnen anderen je ook niet voorstellen als manager. Dress for success!

Een afwachtende houding

Waarschijnlijk hebben jij en je manager het wel eens gehad over een andere functie. Je bent er toen vanuit gegaan dat dit wel zal gebeuren. Je hebt tenslotte die vertrouwensband met je manager. Niets is minder waar. Dingen raken snel in de vergetelheid en je manager heeft niet altijd zijn aandacht op jou. Rapporteer zoveel mogelijk, je successen maar ook de dagelijkse gang van zaken. En bereid je voor op je functioneringsgesprek. Print alle communicatie wisseling over je werkzaamheden uit en maak een overzicht van je prestaties en werkzaamheden.

Je bent een echte van 9.00-17.00 uur werknemer

Je doet je werk naar behoren en je manager is tevreden. Dat is echter niet genoeg. Zorg ervoor dat je manager razend enthousiast over je is. Zo werk je af en toe over, zeg je overal ja op, kom je met ideeën, verbeter je werkstructuren etc.. Maar als dat niet zo is, gaat de promotie aan je voorbij.

Denk collectief

Voor jezelf gaat het natuurlijk ook om je eigen succes. Naar je baas toe kun je liever praten over het succes van de afdeling of het bedrijf. Wat heb jij de afdeling te bieden? Kom met ideeën en projecten, die in het belang staan van het grotere geheel en je plukt er zelf de vruchten van.

Je bent onbetrouwbaar

Je collega’s kunnen niet op je rekenen, omdat je vaak te laat bent of een rapport niet afhebt. Om de haverklap ben je ziek of is er iets met je thuissituatie. Kortom ze zijn je liever kwijt dan rijk. Je zult in eerste instantie je loyaliteit naar je collega’s moeten verbeteren.

Leer je managers kennen

Netwerk met andere managers. Je kunt veel van ze leren en ze kunnen je op weg helpen. Door het nemen van een mentor, een oude rot in het vak binnen de organisatie, kun je in een betrekkelijk korte tijd veel leren. Wie in het bedrijf spreekt je aan en maak eens een vrijblijvende afspraak. Vertel over je ambities en vraag of hij/zij je mentor wil worden.

Leidinggevende kwaliteiten

Wil je manager worden? Gedraag je dan als een manager, zonder deze positie te bekleden. Als een ieder overloopt, neem jij het werk over. Als er problemen zijn, wees dan de probleemoplosser. Neem plaats in commissies. Zorg ervoor dat je naamsbekendheid verwerft en je het label krijgt van actie- en initiatiefnemer.

Concurrentie

Soms gaat een promotie aan je voorbij. Branches met veel ellebogenwerk of waar de lat hoog ligt, zijn het meest uitdagend. Ga door met briljant werk te leveren. Niet geschoten, is altijd mis.

Sociale vaardigheden

Wees nooit te beroerd de koffie te regelen, anderen te helpen  of kopietjes te maken. Help op alle fronten om het bedrijf beter te laten functioneren. Zo gunt een ieder jou promotie.

Interne politieke spelletjes

Je bent briljant in je werk. Je baas is zeer tevreden en je bent inmiddels zijn rechterhand. Dus je baas wil je niet kwijt. Als jij een andere positie krijgt, dan voorziet hij problemen voor zichzelf. En zo kan er intern een politiek spelletje ontstaan, waarmee jij niet gebaat bent. Probeer dan je baas over te halen door een geschikt iemand goed in te werken voordat je vertrekt; een win-winsituatie voor alle partijen.
Peggy Porsius-Saman is career- en business coach voor professionals. Voor hogere prestaties en productiviteit, meer voldoening en sneller resultaat: www.coachbusiness.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.