10 stappen om dichter bij je droombaan te komen

door: Peggy Saman, carrièrecoach
10 stappen dichter bij je droombaanLaten we er vanuit gaan dat je weet waar je passie ligt. Je hebt tijd en geld geïnvesteerd om hierachter te komen en je hebt nu een heel duidelijk beeld van je droombaan. Te weten waar je goed in bent, geeft je zoveel kracht, dat je niet te stoppen bent. Zo ga je gewapend en vol energie de arbeidsmarkt op. Welke stappen zet je nu precies om te komen bij die droombaan? Als je weet wat je wilt, komen die stappen vanzelf. Door je gerichte zoekactie, zal je resultaat ook sneller komen dan verwacht. In 10 stappen dichter bij je droombaan? Dit kun je doen!

10 stappen dichter bij je droombaan

1. Maak een lijst van de bedrijven waar je zou willen werken. Vraag rond, kijk op internet en maak je eigen top 10. Als je eerst wilt oefenen met solliciteren begin dan bij het bedrijf, dat als laagste op je lijstje staat.

2. Breid je netwerk uit in deze branche. Als je een carrière switch maakt, zul je je netwerk op je nieuwe werkgebied eerst moeten uitbreiden om voeten aan de grond te krijgen.

3. Benader bedrijven voor een informatief gesprek. Een mooie manier om je netwerk uit te breiden en erachter te komen of dit bedrijf iets voor jou zou kunnen zijn.

4. Maak je CV up to date. Als je al een tijdje niet hebt gesolliciteerd verbeter dan je basis CV.

5. Kijk naar vacatures in de krant/op internet en solliciteer. Een mindere effectieve manier, gezien de concurrentie. Maar zeker een goede manier voor het beter schrijven van brieven en het oefenen van gesprekken. En vaak genoeg lukt het op deze manier ook.

——————————————————–
LEES OOK: Drie tips voordat je gaat solliciteren
——————————————————–

6. Doe open sollicitaties. Wellicht wordt je niet meteen uitgenodigd. Afhankelijk van de urgentie, zullen ze contact met je opnemen. Hoogstwaarschijnlijk beland je in een map.

7. Stuur een mail of brief rond in je netwerk, waarin je vertelt wat voor baan je zoekt.

8. Richt je sollicitatiebrief heel specifiek op het bedrijf waar je organiseert. Laat zien dat je research hebt gedaan over het bedrijf.

9. Meenemen naar het sollicitatiegesprek: pen, papier, relevante vragen, brief en CV.

10. Maak een plan de campagne: wat ga je doen? Wie ga je benaderen en hoe? Welke bedrijven ga je benaderen en hoe?

Het proces evalueren

Evalueer ook je voortgang tijdens de 10 stappen naar je droombaan. Waarom word je afgewezen? Wat werkte wel en niet in een gesprek? Wat kun je zelf anders doen om tot een beter resultaat te komen? Solliciteren is eigenlijk niets anders dan jezelf op de markt gooien. Dit houdt in dat jij je eigen product bent, dat je dient te verkopen. Als je weet wat je wilt en je weet wat je hebt te bieden, dan zal die verkoop van jezelf veel makkelijker gaan. Je staat dan namelijk volledig achter je product.

Weten wat je wilt is belangrijk

Als je niet precies weet wat je wilt, kun je heus wel een andere baan krijgen. Dat is het probleem ook niet. Maar hoe lang duurt het voordat je er weer achter komt dat deze baan het toch niet voor je is. Doe jezelf en anderen een groot genoegen: Kijk eerst waar je passie ligt en ga dan solliciteren. Het is zonde van je tijd en energie, als het toch op niets uitloopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.