Rabiatou Diallo: Ik heb een passie voor werkende vrouwen

Rabiatou Diallo (55)

is een fysiek tengere, maar mentaal reusachtige vakbondsleidster. Recent herkozen tot algemeen secretaris van de vakcentrale CNTG in Guinee, die 40.000 leden telt. Toch is Diallo een gewone vrouw, die dicht bij haar familie staat en zich inleeft in de vrouwen aan de basis.

Wie ben je?

Rabiatou Diallo. Ik ben 55, weduwe en moeder van 6 kinderen.

Wat voor werk doen vrouwen in jouw land?

Ik woon in Guinee, dat ligt in West Afrika. Het is een arm land. De werkloosheid is er hoog. Steeds meer mensen hebben geen vast werk. Geld voor hun levensonderhoud proberen zij verdienen in de informele economie, bijvoorbeeld als straatverkoper. Vrouwen zijn de kracht van families in onze cultuur. Ze zorgen voor de kinderen, het eten en het geld. En de mannen dan? Die doen weinig ja en dat erkennen ze zelf ook.

Welk werk doe jij zelf?

Ik ben leider van de vakbondsorganisatie CNTG en daarnaast vice-voorzitter van de lokale SER. Maar ik ben ook betrokken bij verschillende internationale organisaties. Ik ben voorzitter van de vrouwencommissie van de Afrikaanse internationale vakbeweging ODSTA en lid van de Raad van Beheer van de Internationale Arbeids Organisatie (IAO, in het Engels: ILO) in Genève. Daar worden op internationaal niveau belangrijke afspraken gemaak over de naleving van fundamentele arbeidsrechten.

Wat doe je voor vrouwen in jouw vakbond?

Meer dan de helft van onze leden is vrouw. Ik ga bij ze langs op hun werk in de batikweverijen en zeepmakerijen. Ik moedig hen aan om zich te verenigen. Als je samen opkomt voor je rechten, dan bereik je meer. Ik probeer hen bewust te maken van hun innerlijke kracht. Ik wil een voorbeeld zijn en laten zien dat het anders kan. Dat je het als Afrikaanse vrouw in een islamitisch land ver kunt schoppen.

Hoe combineer jij werk en gezin?

Ik heb 6 kinderen en zorg ook voor het levensonderhoud van nog meer familieleden. Elke dag moet er eten komen voor wel 26 mensen. Dat maken we buiten klaar, op het open vuur. Ja, het is een hele verantwoording om de boel draaiende te houden.

Wat is je droom?

Mijn droom voor de vrouwen in Guinee is vooral geluk en dat zij hun rechten terugkrijgen. Dat zij geluk mogen kennen in hun gezin en in hun dagelijks leven. Dat ze hun kinderen naar school kunnen sturen, dat ze toegang hebben tot schoon drinkwater en gezondheidszorg. Dat zijn alle dingen die ik de vrouwen van mijn land toewens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.