Fietsvriendinnen trotseren de regen

Fietsvriendinnen
Hollandser kon het tafereel niet zijn. Gehesen in een regenpak op de fiets door de Haagse duinen, onder een donkergrijs wolkendek met veel regen en tegenwind. Maar Minister Verdonk en haar nieuwe fietsvriendinnen onder aanvoering van cabaretière Funda Müjde lieten zich er niet door weerhouden en trapten stevig door. Daarmee ging het sportieve project ‘Fietsvriendinnen’, dat gericht is op meer sociaal contact tussen allochtone en autochtone vrouwen, tijdens de Vrouwenweek op woensdagmiddag 8 maart officieel van start.
Zelfvertrouwen
Fietsvriendinnen is een van de projecten van het Ministerie van Justitie om de integratie in Nederland te bevorderen. Autochtone en allochtone vrouwen stappen samen op de fiets om de stad beter te leren kennen, om handiger te worden in het verkeer, om meer zelfvertrouwen te krijgen én natuurlijk om elkaar en elkaars achtergrond beter te leren kennen. Gemeenten kunnen het project lokaal opzetten. Tilburg bijt, met steun van het Oranjefonds, binnenkort het spits af.

Plaatje en praatje
Hoe treurig ook het weer, de belangstelling voor de aftrap van Fietsvriendinnen was overweldigend. Zo’n tachtig vrouwen stonden, gewapend met fiets en regenkleding, klaar om Verdonk en Müjde te vergezellen. De minister nam uitgebreid de tijd voor een plaatje en een praatje over het opvoeden van kinderen, het leren van de Nederlandse taal, boodschappen doen en… het weer. Nadat Verdonk een cheque overhandigde om in meer gemeenten het project Fietsvriendinnen mogelijk te maken, sprak ze kordaat: “Er is niets zo Nederlands als fietsen in de regen, dus pak jullie jas en volg mij.”

Voor sommige vrouwen was het fietsen nog wel wat moeilijk met al die bochten en hellingen. Er zijn er een paar de bosjes ingereden en zelfs nog gevallen, maar gelukkig valt het zacht in het zand en konden de vrouwen er zelf ook om lachen. Na terugkomst stond er lekkere thee en koffie klaar. De middag werd afgesloten met een spetterende one-women show van Funda.

Meer informatie over dit project vind je op:

  • www.doemee.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.