Zonder stress werk en gezin combineren

door: Sjoukje van de Kolk, www.simplifylife.nl.

Onlangs was ik op een evenement dat ging over vrouwen en werk. De workshops en trainingen over het combineren van werk en gezin waren erg in trek! Lange rijen wachtenden vormden zich voor de zaaldeuren. Eens en te meer een bewijs van het feit dat het nog lang niet altijd lukt om werk en gezin in dit land op een soepele manier te combineren. Hoe vereenvoudig je de combinatie van je werk en je thuissituatie? Hoe vind je meer balans? Eén ding is duidelijk: hoewel steeds meer organisaties rekening houden met de behoeften van werkende ouders, bijvoorbeeld door flexibilisering van arbeidstijden, het geven van zorgverlof en het creëren van parttime banen, is de combinatie werk & gezin toch nog steeds iets wat je vooral zelf moet organiseren. De overheersende gedachte bij vooral commerciële bedrijven is helaas dat de werknemer zich dient aan te passen aan de bedrijfscultuur, en niet andersom. Essentieel is om je te realiseren wat op dit moment voor jou het belangrijkste is. We willen het graag allemáál, en we willen ook nog eens alles even goed doen. Maar dat kan dus niet. Als je én een toegewijde werkneemster, en een perfecte moeder, en een geweldige huisvrouw, en een fantastische zus, dochter, minnares, vrijwilligster et cetera wilt zijn, dan trek je dat niet op den duur. Je wordt doodmoe, krijgt lichamelijke klachten of wordt kribbig (of alle drie tegelijk). Laat staan dat je nog aan jezelf toekomt.
Denk daarom eens goed na over je belangrijkste taken en rollen. Is het voor jou belangrijk om naast je werk zoveel mogelijk tijd aan de kinderen te besteden? Probeer dan dingen als schoonmaken, boodschappen doen of onderhoud zoveel mogelijk uit te besteden. Wil je liever een avond voor jezelf om te sporten dan rommel in huis opruimen, probeer dan slim op te bergen, zodat je rommel gemakkelijk aan het zicht kunt onttrekken. En leg ook de lat minder hoog. Eén keer in de week frites eten vinden je kinderen en partner helemaal niet erg (integendeel…). Trakteert je kind op school en kom je pas om zes uur uit je werk, maak het jezelf dan niet moeilijk door nog tot diep in de nacht traktaties te gaan staan bakken. Cakejes uit de supermarkt met een parapluutje erop vinden de kinderen ook lekker, en het bespaart jou veel stress en frustratie! Moet je om vijf uur weg om op tijd op de crèche te zijn, doe dat dan gewoon. Wees duidelijk en trek je niets aan van anderen die het zo interessant vinden om elke dag over te werken.

Probeer dus keuzes te maken op grond van de prioriteiten die jij op dit moment in je leven hebt. Bedenk daarbij dat je het niet voor de volle honderd procent op alle fronten kunt waarmaken. Dat keuzes maken ook betekent dat je op bepaalde terreinen de hooggestemde verwachtingen (van jezelf en anderen!) loslaat. Evenals het schuldgevoel over de dingen die je niet doet, maar laat! Daar word je een vrolijkere en ontspanner moeder, werkneemster en vrouw van. Die misschien geen spic-en-span huis heeft of haute cuisine op tafel zet. So what? Daarom draait het ook helemaal niet om in het leven, toch?

Voor meer tips over het combineren van werk en gezin, kijk je www.simplifylife.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.