Winterse simpele maar rijke aardappelsoep

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Bereiding. Bak de knoflook en uiringen met de bosui zachtjes in de olijfolie, op een laag vuurtje, ca 10 minuten, tot deze zacht zijn. Ze mogen iets kleuren. Voeg de wijn toe en laat nog ca 15 minuten zachtjes garen, eventueel wat extra wijn of water toevoegen.

Zet intussen de geschilde en in 2-en of vieren gesneden aardappels op in ruim water met zout en kook gaar.

Pureer, zodra de aardappels gaar zijn, het knoflook-ui prutje met ca 3 dl  aardappel kookwater helemaal fijn.

Schep de aardappels uit het water en druk de aardappels door de pureeknijper, houd de kaaskorsten apart en gooi deze weg! (Ze zitten gemeen vast in de pureeknijper!)

Breng soep met aardappels op smaak met room en het uiknoflook mengsel en kook 5 minuten door. .

Voor een verfijndere soep druk je de soep door een zeef met de bolle kant van de soeplepel. Dan nog enkele tellen doorkoken en op smaak brengen met z&p.

Zorg dat je ten minste ca 1 liter soep hebt, voor 10 glaasjes of 4-5 kommen.

Serveren met brood en ( gezouten) boter

NB als je de aardappels pureert in de blender, krijgt de soep voor mij een wat gladde textuur, en kan zelfs wat lijmachtig worden

 

ingrediënten

 

3 knoflooktenen, gehalveerd, zonder kiem

2 sjalotjes

2 bosuitjes, met groen

1-2 el olijfolie

1-1,5 glas wijn ( rose of wit) restje uit fles!

8-9 middelgrote aardappels

water, 1-1,5 liter

stukje kaaskorst ( zonder plastic!)van bv Parmezaanse kaas

ca 1,5 dl room

1 flinke el bouillonpoeder (kip)

scheutje groene tabasco

z&p naar smaak

soep ca 1 liter’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.