Wat is de ideale moeder?

Ontwikkelingspsycholoog Carine Ex (40) is hierover vorig jaar aan de Universiteit van Nijmegen gepromoveerd. Ze ondervroeg bijna tweehonderd meisjes, van rond de 17 en rond de 21, hoger en lager opgeleid.

Maar zoals dat gaat in wetenschappelijk werk: hun verhalen zijn gestandaardiseerd in scores op een schaal van 1 tot 10.

De meisjes uit het onderzoek van Carine Ex geven hun eigen moeders een score van gemiddeld 5.47 op de dimensie zelfbewust en relatiegericht en een score van 6.29 op de dimensie traditioneel. Hun ideale moeder krijgt een 6.29 voor zelfbewust en relatiegericht en een 3.37 voor traditioneel.En hoe denken ze dat ze zelf later zullen zijn? De meisjes uit het onderzoek denken dat ze minder traditioneel zullen zijn dan hun moeders. Score 3.58. En ze denken dat ze meer zelfbewust en relatiegericht zullen zijn. Maar niet zo zelfbewust en relatiegericht als hun ideaal.

Wat is de ideale moeder?

Carine Ex: ,,De ideale moeder zorgt dat ze er echt is voor haar gezin. Ze is gericht op haar kinderen, sensitief voor wat ze kunnen en nodig hebben. Ze weet wat ze van hen kan verwachten in hun ontwikkeling. Maar ze is ook zelfstandig en autonoom. Ze heeft de touwtjes strak in handen. Een eventueel heeft ze een baan, maar nooit voor meer dan een paar dagen.”

Sonja Barend is dat voor de meisjes uit het onderzoek allemaal niet. Die is in hun ogen te bitchy. Claire Huxtable uit de Cosby Show, advocaat, heeft het wel helemaal. Die is volwassen en heeft een natuurlijke autoriteit. Ze is bovendien humoristisch, gevoelig, mooi en intelligent. En ze is ook nog lief voor haar man. En die man houdt van haar.

In de conclusie van haar proefschrift schrijft Ex dat de oplossing voor het dilemma werk en kinderen gezocht moet worden in het accepteren van een verlies: `Verlies van de droom dat alles wat van waarde is, optimaal kan en zou moeten samengaan.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *