Voor moederdag: abrikozen clafoutis met crème Anglaise 6-8 personen

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Clafoutis is een typisch Frans dessert. Iets tussen taart en oven pannenkoek. Gebruik hiervoor een ronde vuurvaste schaal of lage dichte taartvorm. De clafoutis is lauwwarm het lekkerste.
Het oorspronkelijke recept komt uit de streken Limousine en Auvergne. De originele clafoutis maak je met verse kersen, liefst met pit voor een optimale smaak) Gebruik je andere vruchten, zoals appel, abrikozen, pruimen, dan noemen ze het eigenlijk “flaugnarde” .
clafoutis mengsel
100 g bloem/ 4 eieren/ 100 g suiker/ 1 el gesmolten boter/ 1 el olie/ snuf zout/ 3 dl melk/ 1 el vanille suiker / 1 tl fijn geraspte citroenschil en 1 tl fijn geraspte sinaasappelschil
vruchtenvulling 150 gedroogde abrikozen / 1 glas sinaasappelsap ( uit pak)
nb el = eetlepel en tl = theelepel // 1,5 dl vanille vla en 75 ml ongeklopte slagroom

voorbereiding
Week de abrikozen 1 nacht tevoren in sinaasappelsap uit pak ( zodat ze net onderstaan ) en kook de abrikozen de volgende dag even op en voeg 1 flinke el honing of 1 flinke el abrikozen jam en laat afkoelen. Laat het vocht goed uitlekken voor je de abrikozen gebruikt. Bewaar het en serveer het bij het dessert

bereiding van de clafoutis en de vanillesaus ( crème Anglaise)
Vet 1 dichte lage taartvorm van 26 cm goed in met boter of ( noten) olie en bestrooi met paneermeel.
Meng in een royale kom de bloem met zout en giet al kloppende met een garde in het midden langzaam de melk erbij, om een klontvrij beslag te creëren. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe en dan de boter, olie, citrus rasp en suiker.
Giet een beetje beslag op de bodem, verdeel hierop de abrikozen en giet de rest van het beslag er over. Nu ca 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Prik met een mes in de clafoutis Deze is gaar als een mes er “droog”uit komt.
bestrooi met poedersuiker en serveer met “crème Anglaise”die je simpel maakt door vanille vla iets te verdunnen met ongeslagen room .

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.