TUINtips voor februari

door: Mariette Klay, groenekikkertuinontwerp.com.

Tuintips Februari is niet direct een maand waarin je aan tuinieren denkt, toch kan het prettig zijn om alvast een aantal dingen te doen als het een dagje lekker weer is!

Dingen die je wel kan doen:

1. Oude bladeren, die liggen op plekken waar je bolletjes hebt gepoot, nu weghalen. Nu zie je al de puntjes van bijvoorbeeld sneeuwklokjes opkomen. Als er teveel blad ligt, krijgen de bolletjes niet genoeg licht, en ze kunnen “versnotteren” onder het teveel aan blad. Als je het blad weghaalt, kun je ter bescherming tegen de vorst compost over de grond strooien. Dit komt ook de bodemstructuur ten goede!

2. Zaadjes bestellen voor je tuin. Een heerlijke bezigheid, die je fijn binnen kunt uitvoeren, achter de computer heerlijk wegdromen bij al die prachtige foto’s van bloemen en groenten.  Kijk bijvoorbeeld eens bij: www.gardenseeds.nl, www.vreeken.nl,  of bij www.cruydthoeck.nl

3. Plantenresten uit de borders weghalen. Oude afgestorven delen, die nu omvallen en geen sierwaarde meer hebben kan je nu afknippen en op de composthoop gooien.

4. Helleborussen: de Kerstroos komt nu met nieuwe bloemen uit de grond. Om besmetting met de zwarte bladvlekken-ziekte te voorkomen, kun je de oude bladeren nu afknippen. Ook een handje kalk vinden ze heerlijk.

5. Een kalkgift geven aan je gazon. Kalk helpt indirect ook een beetje tegen mos. Maar mos is en blijft toch vaak een kwestie van (te) veel schaduw. Vaak verdwijnt mos weer als de zon wat hoger aan de hemel staat, verderop in het jaar.

6. Gladde vlonders en paden bestrooien met scherpzand. Dit helpt om de groene alg eraf te schuren, door er vaak overheen te lopen! Werkt prima en is beter dan iets heel chemisch te gebruiken, wat weer slecht is voor de tuin omdat het de grond inspoelt.

DINGEN DIE JE NIET KAN DOEN:

1.        Struiken snoeien als het vriest

2.      Over het gras lopen als het vriest

3.       Mest geven (is nog te vroeg in het jaar)

Veel plezier in de tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.