Special vloeren: Aarde, Water, Lucht en Vuur

Waarom deze special vloeren? De vloer is de basis van je interieur, zo simpel is het. Ze moet passen bij het huis én bij je eigen persoonlijkheid. De vier elementen aarde, water, lucht en vuur komen daarbij telkens terug. Wat wordt het? Aarde in de vorm van steen? Gladde materialen met de glans van water? Lucht, de oerbron van levendig hout? Of toch de vurige warmte van tapijt?

VUUR: de warmte van tapijt

Special vloeren: sisal vloerbedekking


Bij warmte denk je gelijk aan de geborgenheid van zacht tapijt. Aan lopen op je blote voeten en liggen voor het haardvuur. Aan rulle, gulle poolgarens. Een wollen kamerbreed tapijt is op dit moment niet echt de trend, maar een mooi warm kleed op een strakke vloer is heerlijk warm voor de winter.

Ook al zijn er wel tapijten die het nu goed doen, zoals een stevige vloer van sisal. Het is voor de slaapkamer een warm alternatief. Ook voor gezinnen met kinderen is dit een stevige vloerbedekking, die geluidsdempend werkt. Best lekker als je stampertjes aan het spelen zijn.

Welk materiaal past het beste bij jouw gezin? Velours, bouclé of frisé? Polyamide, wol of toch een natuurvezel? Om die keuze makkelijker te maken, is het PIT-systeem ontwikkeld (Product Informatie Tapijt). Aan de hand van symbooltjes kun je zien voor welk doel een bepaalde tapijtkwaliteit geschikt is. Niet alle winkels werken ermee, maar het kan je toch een idee geven.

AARDE: aardse stenen plavuizen

stenen vloer

Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-alikes. Uit marmer en graniet zijn de prachtigste vloeren ontstaan. Marmer- en keitjesmozaïeken behoren nog steeds tot de top van het kunstambacht; net als terrazzo vloeren. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken vertegenwoordigen ’’s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Een bijzondere ontwikkeling zijn de look-alikes, te danken aan screendruk. Deze gebakken tegels lijken sprekend op een ander materiaal: natuursteensoorten compleet met aders en barstjes. Met als uitschieter tegels die hout- en nerfstructuren laten zien. Voordeel van deze look-alikes zijn hun praktische eigenschappen.

WATER: gladde vloeren met een glans

Je kunt hierbij denken aan pvc vloeren in een lichte kleur, die een mooie glans hebben. Of wat denk je van een gepolijste gietvloer. Die heeft aarde en water allebei in zich. Gietvloeren zijn populair. Meestal met een vloerverwarming erin. Die dan weer het element vuur toevoegt aan de vloer. Dat klinkt wel als een heel compleet plaatje! De lucht mag je dan binnen laten door af en toe de ramen eens flink tegen elkaar open te zetten.

LUCHT: een luchtig en levendig houten vloer

Parket vloer

Hout dankt zijn groei mede aan lucht, oerbron van het leven. Misschien is dat wel de fascinatie die we hebben met een authentieke vloer. In klassiek parket, maar evengoed in modern laminaat. Ik vind zelf de visgraat of een traditioneel blok- of vlechtpatroon erg mooi. Het liefst voorzien van band en bies. Maar dat moet wel passen bij je huis. Ook het landelijke gevoel van grove planken doet het nog steeds goed. In steeds bredere maten. Steeds meer hout heeft gelukkig een FSC-keur wat betekent dat het van gecontroleerde plantages komt of uit goed beheerde bossen. Bamboeparket is sowieso milieuvriendelijk omdat het feitelijk om een snelgroeiende grassoort gaat!

Special vloeren: De meest populaire vloersoorten

De vloer in je huis is als het schilderij van je interieur, het bepaalt de kleuren die je kiest voor de muren, de materialen van de meubels en de stijl van alle decoraties. Een bestaand interieur kan er dus ook compleet anders uit te komen zien met een nieuwe vloer. Des te meer redenen om na te denken over jouw vloerkeuze.

PVC is ongelooflijk veelzijdig

Er is geen enkele andere vloer die de afgelopen jaren zo enorm snel aan populariteit heeft gewonnen als de PVC-vloer. Dit zal naar verwachting ook nog niet over zijn voor de komende jaren. PVC-vloeren zijn ongelooflijk veelzijdig. Zo kun je met een PVC vloer enorm veel verschillende vormen en maten aanmeten. En je kunt er alles mee simuleren. Het kan eruit zien als hout, beton, natuursteen of keramiek. Je kunt het in stroken, als vloerdelen of tegels gemakkelijk leggen. En het is nauwelijks te onderscheiden van elegante gietvloeren of een klassiek parket. Bij Stilefloors kun je bijvoorbeeld terecht voor de beste PVC vloeren.

Authentieke houten vloeren

Die visgraatvloer waar ik het al over had, is de favoriet van velen. Het past vooral bij klassieke huizen, maar je inrichting hoeft niet perse klassiek te zijn. Alles past erbij, als hij maar bij je huis past. Het visgraatmotief maak je door houten planken in een rechte hoek te leggen. De voegen tussen de planken zien er verspringend uit. Natuurlijk kun je nu ook een laminaat of PVC visgraatvloer gebruiken voor een uitzonderlijk mooi effect. Misschien ben jij wel de enige die dan weet dat het niet helemaal authentiek is.

Een fijne en warme uitstraling

Een andere trend zijn de tapijttegels. Deze zijn namelijk erg gemakkelijk te leggen en kunnen zorgen voor een fijne en warme uitstraling voor een interieur. Tapijttegels worden vaker gebruikt in de slaapkamer, dan in de woonkamer. Ook hierin is zoveel keus. Van dikke zachte bobbels, tot stevig sisal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.