Samen weer lol hebben

bron: Telegraaf.

Samen lachen, samen praten, samen dansen en samen vrijen. Een echt goede relatie bestaat niet alleen uit ruzie over de afwas en bekvechten over de opvoeding van de kinderen. Volgens relatiedeskundige Fiona Brouwer is dat laatste echter datgene wat we het meeste doen met onze partner. Met een speciale vierdaagse cursus wil ze ons dan ook leren het weer leuk te hebben met elkaar.
Oorspronkelijk artikel door Marjolein Hurkmans.
Alleen mensen die in staat zijn het stadium van de volwassen relatie te bereiken, maken kans op eeuwig geluk. De meeste stellen komen echter nooit zo ver.
In veel relaties verleren mensen het samen plezier maken.

Een relatie maakt als het goed is drie stadia door:
Het eerste stadium is natuurlijk de romantische verliefdheid. De meeste mensen zijn geneigd om als een blok te vallen voor iemand met dezelfde negatieve trekjes als hun opvoeders. Verliefdheid is in feite een natuurlijke narcose. Bij nuchter verstand zouden die mensen elkaar niet eens aardig vinden.
Tweede stadium begint na zo’n anderhalf jaar en is die van de onvolwassen relatie. Vrijwel ieder mens heeft in zijn jeugd bepaalde trauma’s opgelopen. Wij zoeken compensatie bij onze partner. Wij willen dat hij of zij die behoeftes alsnog bevredigt. En dat werkt niet als je zelf niet voldoende bewust bent van dat ‘patroon’.
Na de onvolwassen relatie bereiken sommigen uiteindelijk de volwassen relatie. Helaas komt ongeveer 85% van de paren daar nooit. Die blijven hangen in een onbevredigende relatie of gaan uit elkaar.

Praten helpt. Als je vertelt wat je dwars zit, probeer dan te zeggen wat je erbij voelt. Door je gevoelens te verwoorden, maak je dingen bespreekbaar, zelfs als je een heel gesloten natuur hebt.

Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.