Monica’s Marokkaans feestkoekje

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Kleurrijke, prachtige en machtige koekjes luisteren elk Marokkaans feest op. In heel veel koekjes speelt de amandel een belangrijke rol. Het liefst worden mooie grote Spaanse amandelen gebruikt. De amandelen worden eerst ontdaan van hun donkerbruine vliesje, zodat je ze met de nodige hoeveelheid suiker kunt vermalen tot amandelspijs of marsepein.
Soms worden de hele amandelen eerst gebrand, zeg maar gefrituurd in een flinke laag olie en dan uitgelekt fijngehakt tot hoofdingrediënt voor de zogenaamde “cigarettes”, de filodeeg koekjes met honing, die qua smaak lijken of Turkse Baklava. En verder dient de amandel , blank of gebrand, ook als decoratie.
Veel gebruikte smaakmakers zijn oranjebloesem water, (te koop bij Marokkaanse en soms ook Turkse winkels) gedroogde dadels, walnoot, sesamzaad, kaneel, citroen, sinaasappel. Vaak wordt er een deegje gemaakt van bloem, boter en suiker en ook filodeeg wordt veel gebruikt en meestal zelf gemaakt. Hier als diepvriesdeeg te koop. De bewerkelijke koekjes kun je ook te bestellen via www.ifrah.punt.nl. 

Vers van de pers is dit recept van verrukkelijke koekjes doe wij onlangs gemaakt hebben met “All Spice”. In dit gezelschap, is een ieder werkzaam is in het culinaire circuit, o.a. als maker van culinaire productie , recept ontwikkelaar ,culinaire publicist, cateraar, kookschool eigenaar e.d .
Nadia en haar moeder die echt een top patissier bleek te zijn leerden ons de geheim kneepjes van de Marokkaanse koekjes.
Juist omdat er zo vaak amandelen gebruikt worden voor Marokkaanse koekjes, volgt hieronder een recept van mijn favoriete koekjes, met walnoten en oranjebloesemwater.

DADELKOEKJES
DEEG: 0,5 kg bloem/ ca 1 dl sinaasappelboezemwater/ 1dl neutrale olie ( bv zonnebloem)/ snufje zout en GEEN water/ 125 g lauwwarme gesmolten boter ( eventueel wat minder of wat meer nodig) Het wordt een vrij zacht deeg .
Deeg in een ruime kom goed kneden, maar de boter er mondjesmaat bijgieten tot het voldoende is. Het deeg voelt als zandtaart deeg heel anders dan het andere deeg, geen glutenwerking, niet elastisch. Zet het deeg weg tot gebruik.

VULLING
0,5 kg dadels met pit/ ca 125 g gepelde walnoten/ 1 tl kaneel en oranjebloesemwater

BEREIDING
ontpit de dadels. Pureer de dadels en noten fijn in de magimix. Schep het mengsel over in een kom en voeg nu de overige ingrediënten toe. Gebruik zoveel oranjebloesemwater, tot de vulling een samenhangende massa is.

BEREIDING KOEKJES
Draai van het dadelmengsel bolletjes ,ter grootte van een dikke druif of kleine walnoot en leg deze op een schaal. Neem steeds een stukje deeg ter grootte van een flinke walnoot, rol dit vrij dun uit, zo dik als een 2 euro munt. Haal het los van je werkblad, leg het in je handpalm, leg hier een dadelbolletje op en vouw het deeg eromheen. Knijp het overtollige deeg weg en rol het bolletje op het werkblad tot het overal even rond is. Werk met koude handen want het deeg is zacht, Garneer elk koekje aan de bovenkant met een vork en zet het bolletje op een bakblik
Bak de koekjes ca 20 minuten in de oven op 150 graden. Haal de koekjes daarna door de poedersuiker en zet ze op een schaal.

Bij Ifratah (www.ifrah.punt.nl) kun je koekjes bestellen en naar mooie plaatjes kijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.