Met je kinderen de tuin in

door: Mariette Klay, groenekikkertuinontwerp.com.

Springbalsemien, en andere kicks voor niks!

Springbalsemien is voor kinderen het leukste wat er maar is. In de nazomer zijn de planten tussen de 1.50m en 2m hoog, ze bloeien en maken zaaddozen, die, als je ze lichtjes aanraakt, openspringen met een sensationele tik tegen je vingers. Je handen gaan er lekker van naar zeep ruiken, als je klaar bent. Kinderen kunnen uren zoet zijn met het zoeken naar een volgend zaaddoosje: “dit is een dikke”!

Springbalsemien zaait zich onbekommerd uit, maar is een plantje dat makkelijk in het voorjaar te herkennen is (foto). Overal waar de plant ongewenst verschijnt, kun je haar makkelijk uittrekken. Ze maakt geen moeilijke ondergrondse wortels.

Kinderen in de tuin & Vuurwerk!

Dictamnus Albus – de vuurwerkplant

Deze plant wordt in het engels ook wel “gasplant” genoemd, en niet voor niets!

De vuurwerkplant bloeit in mei en juni met witte, rose of lila bloemen. Deze plant produceert tijdens de bloei etherische olie. De verdampte etherische olie kan ook aangestoken worden, waarbij een spetterend vuurwerk ontstaat. In de bijbel staat het verhaal over het brandende braambos; dat zou best wel eens deze plant geweest kunnen zijn!

Moet je ruiken!

Alle pepermuntsoorten zijn voor kinderen magisch. Je plukt er een blaadje af, verpletterd het tussen je handpalm en opeens ruik je pepermuntjes! Als je dan ook nog eens zelf thee van de blaadjes kunt zetten, is je geluk natuurlijk helemaal compleet.

Ook citroenmelisse is een leuke geurende plant. Hij ruikt naar citroen!

Pas alleen op, beide soorten zijn ongelofelijke woekerplanten. De pepermuntplant is zo uitgerukt, maar de citroenmelisse wortelt iets dieper, dus is het zaak deze goed in toom te houden.

Nog meer geurende planten: lavendel, kamperfoelie (ruikt naar zeep!) jasmijn, rozen, bloeiende liguster, bloeiende eleagnus.

Ook is het best wel grappig om eens aan iets heel vies te ruiken: bijvoorbeeld allium ursinum, daslook, stinkt verschikkelijk naar uien. Of de zogenaamde aas-geurende planten (deze planten lokken insecten met hun aaslucht) bijvoorbeeld aronskelken.

Diertjes in de tuin

Als je ook maar even plek over hebt, zou je altijd ergens in een ongebruikt hoekje van de tuin een waterbak moeten ingraven. Let wel; als je kinderen nog niet kunnen zwemmen, is het misschien niet heel verstandig. Een waterplek in de tuin maakt dat er altijd wel iets te beleven valt; zweefvliegen, muggelarven, libelles, salamandertjes, en als je geluk hebt, kikkers! Kikkers en salamanders kunnen water “ruiken”; dus als het goed is komen ze vanzelf. Een waterbak hoeft niet duur te zijn, een speciebak bij de bouwmarkt kost onder de tien euro. Ingraven en een beetje lollig afwerken met stenen rondom. Dit staat leuker en  is ook praktischer; als je kinderen alsmaar op hun knieen in de blubber zitten is de pret er snel af……….

Veel plezier deze nazomer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *