Met je kinderen de tuin in

Met je kinderen de tuin in
Foto door Ron Lach via Pexels

De zomer is begonnen en de scholen zijn bijna allemaal uit. Misschien ga je met je gezin op vakantie, maar iedereen is een deel van de zomermaanden toch ook thuis. Een goede reden om de tuin extra leuk en gezellig te maken voor de kinderen. Voor pubers die veel op hun telefoon kijken is misschien een ruime lounge set en een hangmat al genoeg. Maar wil je ze juist in beweging krijgen? Dan is een trampoline kopen ook een goed idee.

Ook voor jongere kinderen is dat een bron van pret. De kleintjes zijn vaak al tevreden met een zandbak, een schommel of een stukje eigen tuin. Daar kunnen ze dan zelf zaaien en oogsten. Plant samen aardbeien of mooie bloemen. Als je je tuin slim inricht is er plezier voor het hele gezin. En dat hoeft helemaal niet altijd veel te kosten voor kleine kinderen. Naast de luxe, zijn het juist de planten en dieren die voor veel plezier kunnen zorgen. En je kinderen leren er ook nog wat van. Ik geef graag wat voorbeelden!

Springbalsemien, en andere kicks voor niks!

tuinieren

Springbalsemien is voor kinderen de leukste plant die er is. In de nazomer zijn de planten tussen de 1.50m en 2m hoog. Ze bloeien en maken zaaddozen, die openspringen als je ze lichtjes aanraakt. Je handen gaan er lekker van naar zeep ruiken. Kinderen kunnen uren zoet zijn met het zoeken naar een volgend zaaddoosje. Springbalsemien zaait zich onbekommerd uit, maar is een plantje dat makkelijk in het voorjaar te herkennen is. Overal waar de plant ongewenst verschijnt, kun je haar makkelijk uittrekken. Ze maakt geen moeilijke ondergrondse wortels.

Kinderen de tuin in & de vuurwerk plant!

vuurwerkplant
Foto door Sabine Fischer via Pexels

Dictamnus Albus – de vuurwerkplant wordt het Engels ook wel “gasplant” genoemd, en niet voor niets. De vuurwerkplant bloeit in mei en juni met witte, roze of lila bloemen. Deze plant produceert tijdens de bloei etherische olie. De verdampte etherische olie kan ook aangestoken worden, waarbij een spetterend vuurwerk ontstaat. Zoek even op hoe dat werkt en zorg dat te kleine kinderen hier geen weet van hebben.

Met je kinderen de tuin in: lekker ruiken

Alle pepermuntsoorten zijn voor kinderen magisch. Je plukt er een blaadje af, verplettert het tussen je handpalm en opeens ruik je pepermuntjes. Als je dan ook nog eens zelf thee van de blaadjes kunt zetten, is dat natuurlijk geweldig voor kinderen. Ook citroenmelisse is een leuke geurende plant. Hij ruikt naar citroen. Beide soorten zijn wel woekerplanten. De pepermuntplant is zo uitgerukt, maar de citroenmelisse wortelt iets dieper, dus is het zaak deze goed in toom te houden. Nog meer geurende planten: lavendel, kamperfoelie, jasmijn, rozen en bloeiende liguster. Ook is het best grappig om eens aan iets heel vies te ruiken: bijvoorbeeld allium ursinum, daslook, stinkt verschrikkelijk naar uien.

Dieren in de tuin

Foto door Nastia via Pexels

Als je ook maar even plek over hebt, zou je altijd ergens in een ongebruikt hoekje van de tuin een waterbak moeten ingraven. Let wel; als je kinderen nog niet kunnen zwemmen, is dat niet verstandig. Een water plek in de tuin maakt dat er altijd wel iets te beleven valt. Het trekt allerlei dieren aan zoals zweefvliegen, muggenlarven, libellen, salamanders en kikkers! Kikkers en salamanders kunnen water “ruiken”; dus als het goed is komen ze vanzelf. En wat denk je van mooie vogelhuisjes zelf maken of een insectenhotel. Dan heb je echt uren speel- en kijkplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.