Maak je eigen ketchup

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Maak je eigen ketchup recept voor 1 jampot
2 el olijfolie
650 g tomaten
en…
1 mini blikje tomatenpuree
1 scheutje gembersiroop
Honing 1,5-2 el of naar smaak
Sap van ½ citroentje en ½ perssinaasappel
1 laurier blaadje
Zout en peper naar smaakPan met een dikke bodem
1 schone jampot en deksel , op het laatst gespoeld met kokend water 

Kruis de tomaten aan de bovenkant in en leg ze 25 tellen in een ruime pan met kokend water. Schep ze uit het water en trek het velletje er eenvoudig af.
Snijd de tomaten in parten. Verwarm de olijfolie en voeg nu de tomatenpuree toe, zodat deze kan ontzuren. Blijf 1 minuut roeren en voeg nu de tomaat toe. Kook deze op een laag vuurtje ca 20 minuten. Af en toe roeren. Pureer de tomaten vervolgens met de staafmixer en voeg nu citroen- en sinaasappelsap, 1 el honing, een scheutje gembersap en het laurierblaadje toe. Laat het mengsel ca 15 minuten indikken. Proef en voeg zonodig extra honing toe en breng op smaak met zout en peper. Wrijf de puree door een zeef, met de bolle kant van een grote lepel en vul de jampot tot aan de rand met de warme ketchup. Schroef de dop er op en zet de jampot ca 15 minuten onderste boven weg. Zodra de pot koud is kan deze enkele weken in de koelkast bewaard worden. Zodra geopend, is de ketchup is ca 1 week in de koelkast houdbaar.

www.flairculinair.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *