Lifestyle tips

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Goede voornemens: hoe je je voornemens die je nu alweer hebt laten vallen, toch nog kunt laten uitkomen. Iedereen neemt zich allerlei goeds voor op de laatste dag van het jaar. Om dan in de loop van januari weer te stranden in je oude gewoonten. En daar zitten we nu. En heb jij ze al weer laten varen en zit je weer in je oude gewoonten? Want dat zijn het: oude gewoonten en daarom heel hardnekkig. Wil je echt iets veranderen, dan zul je dat structureel moeten doen.

Los van de Goede Voornemens wil ik een lans breken voor het minder zeuren en mopperen over en tegen elkaar en gewoon wat aardiger zijn. Ik begrijp echt wel dat het leven je niet altijd meezit, dat er soms dingen niet goed gaan, waardoor je de moed verliest en mopperig of zelfs depri wordt.
En toch: dat je lief bent voor je naasten is meestal niet zo moeilijk, maar wanneer ben je eens aardig tegen het meisjes van het bloemenstalletje? Of die man met de daklozenkrant? Of die vrouw die zomaar voordringt bij de kassa? Wees eens wat aardiger! Als je bij jezelf begint en je directe omgeving, spreidt het aardig-zijn-virus zich uit als een kring in een vijver. Of een wak in smeltend ijs om in de wintersfeer te blijven.

Ik heb de afgelopen Kerstvakantie vooral heel veel genoten van het mooie winterweer, van mijn gezin, van de gezelligheid bij de Kerstboom en van de gezichtjes van de kinderen bij het jaarlijkse kindervuurwerk bij ons op het plantsoentje. Ik stond op nieuwjaarsdag in mijn tuin om nieuwe vetbolletjes en pindaslingers op te hangen voor de vogeltjes toen ik ineens werd overvallen door een intens gevoel van rust en stilte. Ineens viel het mij op: het was de stilte van de sneeuw. Het was zo stil en ook zo mooi met die witbepoederde takken en de zon die de sneeuwkristallen ving, prachtig. Echt een geluksmoment.

Voor de mensen in Haiti is de situatie bijzonder ernstig. Zij hebben echt heel veel te klagen. Geen water, geen eten, geen electra, geen dak boven je hoofd en het verlies van je geliefden. De pijn en het verdriet. Maar het is een heel sterk volk, dat hebben ze al eeuwen bewezen. En als deze mensen erweer boven op kunnen komen na zo’n ramp, wat lopen wij dan te klagen over een gure wind of dat het glad is of dat de treinen niet (op tijd) rijden. Of dat ze je merk Rosé niet hebben of dat je lievelingsbroek in de was ligt. Wat zeuren we nou. Hou daar mee op en kijk eens om je heen. Ook als zit het soms even tegen, wij hebben zoveel kleine dingen om van te genieten. Er is altijd wel een lichtpuntje te vinden. Als je dat vangt en daarvan geniet, wordt het geluksgevoel vanzelf groter.

Veel succes met de Goede Voornemens, dat gaat vast lukken met mijn eerste-column-van-het-jaar-tips. Goede voornemens: hoe maak je ze? Hoe hou je ze?

1. Je kunt nog zoveel of zulke goede Goede Voornemens hebben, zolang ze in je hoofd blijven zitten, gebeurt er waarschijnlijk helemaal niets. Dus allereerst: neem een vel papier en een pen en begin met het OPSCHRIJVEN van minimaal 10 Goede Voornemens. Ja tien! Lees niet verder voor je er tien hebt opgeschreven. En: gelukt? Heb je er echt tien? Okee, dan gaan we naar stap 2.

2.Omcirkel de 5 voornemens die volgens jou op dit moment haalbaar zijn. Dit zijn dus de meest reële voornemens. Wederom: lees niet verder voor je er 5 hebt uitgekozen.

3. Maak van deze 5 voornemens 5 zinnen die beginnen met IK, dan een actief werkwoord in de tegenwoordige tijd en dan het voornemen. Bijvoorbeeld: ik ga meer bewegen. Of: ik ga een cursus doen.

4. Dus niet: dit jaar denk ik dat ik misschien lid word van een sportclub ofzo. En ook niet: ik wil me niet meer me zo futloos voelen. Ook niet: ik zou best weer eens een cursus willen doen.

5. Als dat duidelijk is, maak dan nu 5 zinnen van je 5 beste Voornemens.

6. Van die 5 zinnen kies je er nu 2 uit die je echt, echt, echt gaat doen. Deze zinnen maak je vervolgens ook nog explicieter. Dus niet alleen: ik ga meer bewegen, maar: Ik ga meer hardlopen. Niet: ik wil wat gewicht kwijt, maar: ik ga afvallen. Niet: ik ga een cursus doen, maar: ik ga een cursus Marketing doen.

7. Als je dat hebt gedaan, lees je die 2 voornemens aandachtig door en stel je je voor dat je deze Voornemens waar maakt dit jaar. Hoe voelt dat? Is dat reëel? Gaat het je lukken?

8. Van deze 2 voornemens kies je nu de allerbeste voor jou: dat is jouw nummer één Goede Voornemen voor 2010. Dit Voornemen maak je nog iets specifieker door er een maat bij te zetten. Dus: ik ga dit jaar trainen om 1 uur te kunnen hardlopen. Of ik ga dit jaar 10 kg afvallen. Ik ga een cursus Marketing doen in 4 maanden, voor de zomer.

9. Nu ga je je voornemen inplannen: zet dit voornemen in je agenda met een reminder op bijvoorbeeld alle dagen dat je wilt hardlopen of studeren voor het hele jaar. Elke maand op een bepaalde dag (bijvoorbeeld de laatste zondag van de maand) zet je een afspraak met jezelf in je agenda om je Voornemen te evalueren. Zit je op het juiste pad, lukt het nog? Moet je jezelf toespreken?

10. Tot slot: vertel je Voornemen aan iemand die je vertrouwt, die jou goed kent en die jou kan stimuleren om je Voornemen waar te maken en je te controleren mocht dat nodig zijn.

Als je het leuk vindt kun je me via mijn Blog laten weten wat jouw Voornemen is en hoe je vorderingen zijn.

Succes!

Lorraine Simoons

PS: mijn goede voornemen op gezondheid gebied is inderdaad hardlopen. Ik ga dit jaar trainen om 1 uur te kunnen hardlopen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.