Lifestyle tips: De grote schoonmaak

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Allergie, hooikoorts, stress, stof, allerlei virussen, obstipatie, nog meer stress, koortslip, zomaar jeuk, kriebelende keel, nog meer stof, stijve spieren, dof haar, bleek smoeltje, winter blues, vingerkloven, brosse nagels, algehele malaise? Last van een of meer van deze symptomen? Geen nood, dan is het tijd voor de grote schoonmaak! Niet alleen van je omgeving, maar ook van je hoofd.

Bij de eerst zonnestralen gaat het bij mij altijd weer kriebelen, alles moet opgeruimd, afgestoft, gesopt en uitgelucht. Heerlijk! Ik word daar altijd heel blij van, want als ik bezig ben met opruimen van mijn omgeving, ruim ik tegelijk de muizenissen in mijn hoofd op die de hele winter de kans hebben gekregen zich daar te nestelen. Hup de bezem erdoor, en wel nu, voordat de zon en de warmte werkelijk doorbreken en ik alleen nog maar buiten wil zijn.

Met deze tien tips lukt het je om de zomer in te gaan met een fris, opgeruimd en leeg huis,  bureau èn hoofd, klaar voor actieve en creatieve momenten!

Fijne april maand!

Lorraine Simoons

1 Prik een datum tussen nu en 2 weken voor een garage-sale. Tenminste als je veel spullen hebt die nog goed zijn en die je kwijt wilt. Je kunt ook de aankomende vrijmarkten zoals  Koninginnedag en/of 5 mei gebruiken om spullen te verkopen. Een andere optie is natuurlijk Markplaats.nl. Zorg wel dat je die week te bereiken bent. Handigste om alles wat je te verkopen hebt in een keer met een mooie foto en wervende tekst op marktplaats te zetten. Je hebt het dan even heel druk met je verkoop maar dan ben je er ook in één keer van af.

2 Begin met het volgende: neem een schrijfblok en pen en loop kamer voor kamer, kast voor kast door je huis en kantoor. Je schrijft alles op wat je een jaar of langer niet hebt gebruikt, kapot is, uit de mode, maar ook je financiën ouder dan 5 jaar, je paperassen ouder dan 1 jaar, kleding die niet meer past en ook niet meer gaat passen, speelgoed waar je kind van 24 echt niet meer mee speelt. Maar ook stapels tijdschriften, apparaten die stoffig staan te worden en nooit worden opgepakt, cd’s die nooit meer worden gedraaid, boeken die je nooit meer gaat lezen. Denk ook aan schoenen, vazen, beddengoed, jassen en een variatie van glazen en kopjes die je niet meer mooi vindt.

3 Deze lijst bespreek je samen met alle huisgenoten. Ieder heeft een zegje over zijn eigen spullen. Je bekijkt samen wat naar de vuilstort kan, naar de Kringloper of naar iemand die het kan gebruiken. Voor de overige dingen bepaal je een prijs. Je spreekt af dat ieder bijvoorbeeld minimaal 5 van zijn eigen dingen aanwijst die weg kunnen (het mag ook meer zijn!)

4 Alles wat je tijdens de garage-sale of vrijmarkt wilt verkopen, maak je schoon, je verricht eventuele kleine reparaties en maak ruimte in schuur of berging tot de betreffende datum.

5 Maak een uitnodiging voor je garage-sale en breng die rond in de buurt. Of bericht je buren en kennissen dat je op de vrijmarkt gaat staan en stuur de lijst met spullen mee. Wie weet krijg je al vragen naar bepaalde dingen.

6 Vind je dat je te weinig hebt voor een garage-sale? Spreek af met buren en verzamel samen al je spullen: verkoop het samen, zo is er meer keus en het is een stuk leuker. Je gaat elk naar huis met minder spullen en wat euro’s extra voor de aankomende vakantie. Dit is ook een idee voor tijdens het jaarlijkse buurtfeest!

7 Heb je geen tijd of zin om zelf te verkopen? Zoek een buurkind, beter nog 2 buurkinderen die wel een zakcentje willen verdienen. Vraag toestemming aan de ouders. Spreek een percentage af dat ze krijgen voor alles wat ze verkopen.

8 Aan het eind van de garage-sale of vrij-markt, breng je wat over is naar de stort of Kringloop. Zo komt er ook niets meer terug in huis dat je kwijt wilde.

9 Je dan lege huis geef je een superschoonmaakbeurt. Haal alle moltons van de bedden, lucht en stofzuig de matrassen (je vermindert de huismijt met 80% door je matras te stofzuigen), lucht de dekbedden, gooi je zomerhoes erom heen, lucht, was of stoom de gordijnen, zeem de ramen. Ga zo door je hele huis. Elke dag minimaal een kamer. Wat een voldoening!

10 En als je dan eindelijk binnen klaar bent………. is het tijd om de schuur op te ruimen voor je mag zitten in de tuin. Haal de schuur leeg, maak deze schoon en geef alles wat erin hoort een handige plek. Alle rommel die zich in maanden heeft verzameld in de schuur gooi je weg. Zo heb je weer ruimte voor de tuinkussens en je tuingereedschap.

En nu maar genieten!

Lorraine Simoons
Professional Organizer

www.so-organized.nl

blog: http://so-organized.typepad.com/so_organized_tips_om_cont/van-start.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.