Julietta’s Italiaanse Taleggiotaart met venkelsalade

door: Julietta Poventud.

Dit is een soort pizzabodem belegd als een taartje. Door de combinatie van kaas, sla, noten en uitgebakken parmaham is het een mond vol smaken van zacht tot knapperig. Taleggio is een typische kaas uit Lombardia, waarschijnlijk al gemaakt in de Middeleeuwen vanwege het overschot aan melk dat de regio Alta Valle Bergamasco produceerde. Voorheen werd de kaas alleen in de zomer gemaakt maar tegenwoordig het hele jaar door, zowel in de bergen als op het platteland. Taleggio behoorde van oorsprong tot de “stracchino” kazen, de zachte vierkante kazen uit Lombardije, die men te rijpen legde in grotten.
Door de natuurlijke luchtcirculatie vormde die grotten een goede leefomgeving voor de schimmels en gisten die voor de unieke geur en smaak zorgen.
De smaak is fluweelzacht, wat zoet, met een smaak van amandelen en witte truffels. Naarmate de kaas meer gerijpt is wordt de smaak sterker. 
Italiaanse Taleggiotaart met venkelsalade
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Een verrassende combinatie van een hartige warme taartbodem en een frisse salade-topping

250 gram patentbloem
Zakje gedroogde gist
Zout
6 eetlepels Italiaanse olijfolie extra vergine
1 venkelknol
1 sinaasappel
1 eetlepel balsamicoazijn
Versgemalen peper
100 gram mascarpone
2 eetlepels verse majoraan
300 gram Taleggiokaas
8 plakken parmaham
50 gram fijne rucola
25 gram parmezaanse kaas, in flinters
25 gram pijnboompitten, geroosterd

Meng de bloem met de gist en wat zout en voeg al mengend met een handmixer met deeghaken 2 eetelepels olijfolie en 200-250 milliliter water toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg met de hand door tot het soepel en elastisch wordt. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 45 minuten rijzen. Maak intussen de salade. Maak de venkelstronk schoon en bewaar het groen. Snijd de stronk in vieren. Schaaf de parten (in de keukenmachine) in flinterdunne reepjes. Hak het venkelgroen fijn. Rasp de oranjeschil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Klop in een schaal 2 eetlepels sap met de balsamicoazijn en 4 eetlepels olijfolie tot een dressing. Roer er 1 eetlepel sinaasappelrasp, een snufje zout en peper naar smaak door. Schep de venkel en het venkelgroen erdoor en laat de salade minstens een halfuur staan.

Verwarm de oven voor op 225C. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ronde lap. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en bestrijk dun met mascarpone. Maal er peper boven en verdeel de majoraan en eventueel de rest van de sinaasappelrasp erover. Snijd de Taleggio in plakken leg ze op de taartbodem. Maal er nog wat peper boven. Bak de taart in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Bak intussen de plakken parmaham in een beetje olijfolie knapperig bruin. Meng de rucola luchtig door de salade. Leg de taart op een schaal en schep de venkelsalade in het midden. Strooi de kaasflinters en de pijnboompitten erover en steek de plakken ham in de salade.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.