Hoe ga jij goed georganiseerd de winter in?

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Hoe ga je goed georganiseerd de winter in? 5 tips om het leuk, veilig en gezellig te krijgen.

De herfst loopt op zijn eind, de mooiste kleuren zijn vervaagd, af en toe zit er al vorst in de lucht. Reden te meer om goed georganiseerd de winter in te gaan, zodat je op de lange donkere avonden tijd en rust hebt om aandacht aan je geliefden, familie en vrienden te besteden. Wel zo gezellig!

5 tips om het leuk, veilig en gezellig te krijgen!

Kleding: wisseling van de seizoenen:
Start met het wisselen van de zomerkleding voor de winterkleding. Eind van de afgelopen winter heb je natuurlijk alle winterkleding gewassen en laten stomen en netjes opgeborgen in de kast op zolder of in een kledingzak of bak. Nu hoef je alleen de kleding te pakken, even uit te hangen en je kunt het meteen weer aan. Zit er iets tussen dat je vorige winter ook al niet hebt gedragen? Overweeg om het weg te doen als je nu al twijfelt of je het zult dragen. Bekijk verder of alles nog draagbaar is, niet uit de mode en of het je / je huisgenoten nog wel staat. Je dochter van 13 wil echt die muts met dat lieve berenprintje niet meer aan. En het kan zijn dat het winterjack van je zoon ineens niet meer om zijn schouders kan. Weg ermee! Heb je snel iets nodig? Kijk op een van de internetwinkels, vandaag besteld, morgen in huis. Zoals Wehkamp, Neckermann, Otto, Heine, Bonaparte, Jako-O of de Hema.

Buiten: praktisch:
Zorg dat je tuingereedschap, bbq, tuinmeubels e.d. zijn schoongemaakt en afgedekt en wintervast zijn opgeborgen. De potten die niet vorstvrij zijn, in een droge vorstvrije ruimte zetten. En voor het geval we sneeuw en ijs krijgen: een sneeuwschep, strooizout, dikke handschoenen voor het pakken en de schaatsen laten slijpen. Je weet het maar nooit.

Binnen: tochtvrij en gezellig:
Zorg dat de schoorsteen is geveegd, de radiatoren ontlucht, de ketel is schoongemaakt, de rookmelders getest en voorzien van nieuwe batterijen. Dek de airco af zodat er geen onnodige tocht ontstaat, check je ramen en deuren op tochtkieren. Zorg voor hout voor de haard, een flinke voorraad eten in de vriezer en voorraadkast en kaarsen voor de gezelligheid. Wacht niet tot vlak voor de feestdagen met het doen van boodschappen en het kopen van cadeautjes. Doe dat zo vroeg mogelijk. Voordeel: er is meer keus, de winkels zijn rustiger en je verdeelt je uitgaven wat meer.
Als je huis winterklaar is, bespreek met je huisgenoten minimaal een avond in de week om er een warme winteravond van te maken. Steek een vuurtje en een kaarsje aan, ga lekker om de tafel zitten grillen, fonduen of gourmetten, pak een oud of een nieuw spel, een leuke dvd of grote puzzel of werk samen aan een hobby en vooral geniet van de lange donkere avond.

Vervoer: veilig
Geef je auto een winterbeurt, laat je winterbanden weer monteren en vul de antivries aan. Leg in je auto: een ijskrabber, warme deken, zaklamp, startkabels, eventueel een sneeuwschep. Zorg voor een slotontdooier thuis èn in je auto. Handig is om een niet-bederfelijke energiesnack in je auto te leggen en een fles water. En natuurlijk heb je je mobieltje bij je als je in de winter van huis gaat.  Altijd op de fiets? Zorg voor goede verlichting en reflectoren, ook op je kleding. Let er ook op dat de fietsen van de kinderen in goede staat verkeren. Het kan van levensbelang zijn.

Activiteiten: sportief en bijzonder:
Ook in de wintermaanden kun je fit blijven. Ga je graag naar buiten, met goede kleding kun je elk weerstype aan. Investeer in thermokleding en blijf ook buiten lekker warm. Ga wandelen, hardlopen, fietsen, schaatsen of skiën. Er zijn genoeg ijsbanen en skipistes in Nederland. Ben je een echte koukleum? Met je hometrainer of sportschool kun je warm en droog ook fit worden of blijven. Bedenk wel dat in de winter je lichaam vaak extra energie nodig heeft om de zonloze tijd door te komen. Dus sporten okee, maar overdrijf het niet.
Saai grijs weekend? Doe eens iets bijzonders: bezoek een onbekend museum of tentoonstelling of ga naar een pretpark dat je nog niet kent. Of boek een weekendje weg naar een plek waar je nog nooit bent geweest.

PS: mocht het allemaal niet lukken, ik kan je ook komen helpen met opruimen.

Wil je hierover meer informatie? Kijk op www.so-organized.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.