Groenten en fruit, de lifeline van ons bestaan I

Monica Fromm van Flair Culinair Cook & Dine Concept schrijft onder de titel ‘groenten en fruit, de lifeline van ons bestaan’ een serie artikelen over voeding, met als centraal thema, lekker en gezond. www.flairculinair.nl.

Groenten en fruit, de lifeline van ons bestaan. wat eten we vandaag : een bloem, blad, steel of wortel? Welk eetbaar deel van de plant laten wij vandaag weer eens in onze pan, salade en tenslotte in onze maag verdwijnen. Wordt het een blad, steel, bloem of wortel. Terwijl er duizenden verschillende soorten eetbare planten zijn, beperken wij ons vaak tot een handje vol groentesoorten en bereidingswijzen. In een aantal artikelen zal ik wat meer vertellen over groentes, zaden, noten en vruchten en ingaan op hun nut en mogelijkheden. Recepten en tips, die niet algemeen bekend, maar wel leuk, lekker en vooral makkelijk zijn, zullen het geheel omlijsten.Tenslotte zou het doodzonde zijn als we al die heerlijke smaken, schitterende kleuren en bijzondere texturen onze neus en pan voorbij laten gaan door gemakzucht of gebrek aan kennis ( en recepten). Gelukkig is steeds meer hip en trendy om groentes en fruit in allerlei vormen en bereidingen te eten en dat is maar goed ook , want meer dan ooit te voren bewijst de wetenschap, dat eten van groenten en fruit de lifeline van ons bestaan is.

Dat we groentes eten is niet nieuw. We aten al planten lang voor we er aan dachten vlees of vis te gaan eten. Aangevuld met zaden, noten en vruchten heb je de mogelijkheid zeer voedzame maaltijden samen te stellen, zoals we nu ook weer zien in de RAW FOOD stroming, die zijn oorsprong vind bij hip en trendy new yorkse en california stars.

In de komende artikelen zal ik dieper ingaan op de verschillende soorten groenten. Ook komt het nut van groenten in de zin van vezels, vitamines, mineralen, spoorelementen etc aan bod. En natuurlijk met lekkere recepten.

Deze keer wil ik iets vertellen over de zoete aardappel of te wel bataat.
De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zd Amerika, Mexico en is een knolgewas en verschijnt in de kleuren wit, oranje en zelf in paars.. Hoewel onjuist wordt de zoete aardappel in de Verenigde staten ook wel met Jam aangeduid.

De zoete aardappel is een zgn superfood, wat wil zeggen dat er zo veel voordelen aan verbonden zijn dat je hem vaak mag eten.
Zo zorgt de zoete aardappel voor ontzuring van het lichaam, volgens Ron Fonaine . De zoete aardappel is een bron van vezels evenals vitamine A, E, B6. en C,
zeker als je de aardappel rauw eet, als salade ( zie recept) en verder brengt de aardappel je een flinke portie bètacaroteen kalium, ijzer, foliumzuur en calcium. Hoewel de aardappel zoet smaakt, verhoogt deze je bloedsuiker nauwelijks en dit is gunstig. En als laatste, een zoete aardappel bevat geen vet. Wat wil een mens nog meer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.