Gered door de stofzuiger

bron: Telegraaf.

De afgelopen eeuw is er ontzettend veel veranderd in het huishouden. Ooit was vader de kostwinner en de baas in huis, deed moeder het huishouden en ging het hele gezin op zondag naar de kerk. Tegenwoordig is dat wel anders. Historicus Pieter Stokvis spreekt dan ook van een culturele revolutie in Nederland. Hij schreef er het boek Huishouden, huwelijk, gezin. Huiselijk leven in de twintigste eeuw’ over.
Oorspronkelijk artikel door Daphne van DijkDe culturele revolutie waarbij Nederland veranderde van een zeer conservatief land naar een zeer libertijns land, ging eigenlijk heel snel. De jaren tussen 1968 en 1973 waren een echt omslagpunt naar nieuwe normen en waarden. Maar niet alleen de komst van de pil en bewegingen als de Dolle Mina’s, de provo’s, wetten als de bijstandswet en de wao of tv-programma’s als Hoepla droegen bij aan de veranderende machtsverhoudingen. Ook de komst van elektrische apparaten hebben een niet onbelangrijke rol gespeeld. Met als koploper: de stofzuiger.

En van de ene op de andere dag waren de rol van de kerk en de gezagsverhoudingen binnen het gezin en de samenleving verdwenen. Door de komst van de televisie in 1951 leerde men de wereld kennen buiten de eigen religieuze zuil. En door de sociale wetten als de bijstandswet en de wao konden mensen een beroep doen op neutrale instanties en waren ze niet meer afhankelijk van de kerk, de buurt of een partner. Van een standensamenleving ging Nederland langzaam naar een klassensamenleving waar scholing en inkomen statusbepalend werden.

Huishoudelijke apparaten zorgden voor een verlichting van het huishouden en een arbeidsbesparing van ongeveer eenderde van de tijd. Daardoor hadden vrouwen meer tijd over om bijvoorbeeld buitenshuis te gaan werken.
Lees meer op:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.