Gemarineerde zalm, een snel en lekker gerecht voor grote gezelschappen

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Ingrediënten voor marinade voor zalm:
8-10 flinke moten zalm van ca 200 g/ sap en 2 el fijn geraspte schil van 1,5 sinaasappel/ 1 citroen/ scheut tabasco/ scheut olijfolie, 2-3 el honing/ 2 el olijfolie/ scheut lichte Thai sojasaus /2 el geroosterde sesamolie vers bananenblad bij toko, voor inpakken van zalm voor de BBQ

Bereiding zalm

Marinade mengen. Deze moet een goede smaakharmonie hebben en licht zoet, zuur, zout en pittig smaken. Niets moet enorm overheersen, maar de marinade moet wel krachtig zijn. De zalm hier minimaal 30 minuten tot 4 uur laten marineren. Af en toe bedruipen of zalm keren. Laat de zalm uitlekken en bak deze op een ingevet bakblik ca 10-12 minuten in oven op 175 ºC. Ook lekker om de zalm te grillen in een licht ingevette grill pan . Let op dat de zalm niet te lang bakt en dan te droog wordt . Je kunt de marinade tot de helft inkoken en er bij serveren. Dit recept is ook goed voor de BBQ. Zalm dan eventueel in bananenblad wikkelen en vastprikken met satéprikker.

Serveren met een super lekkere tuinkruidenmayonaise en aardappeltjes ( in folie) en salade, bijvoorbeeld van rode bieten.

Tuinkruidenmayonaise

ca 200 g mayonaise/ ca 4 volle el crème fraîche/ 1 bosje dille, heel fijn gesneden met mesje/ 3 el dun gesneden bieslook ringen / fijn geraspte schil van ½ citroen/ scheutje tabasco, knoflookpoeder, gembersiroop z&p en citroensap naar smaak. Eventueel 1 volle el fijn gehakte augurkjes en of kappertjes toevoegen. Meng alle ingrediënten en breng op smaak. Dit sausje kan in principe 2-3 dagen goed blijven in de koelkast

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.