Food-trends voor 2010

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

Net als elke andere trend komen en gaan de trends rondom eten. Wat het ene moment “HOT” is, blijkt het volgende moment weer pass en op het gebied van eten letterlijk uitgekauwd. Het ene jaar is hip om olijfolie bij je brood te serveren en het volgende jaar moet dit beslist zoute, liefst boeren boter zijn. Zijn we nog maar net gewend aan Amerikaanse (mini) cupcakes, dan blijken deze weer uit te zijn en worden opeens de Franse macarons de hemel in geprezen en als het om een macaron van goede kwaliteit gaat, zeker geen verkeerde keuze.

In de Arizona Republic, een regionaal dagblad, trof ik onlangs de foodtrends voor 2010. Gecombineerd met informatie van andere bronnen leverde dit het volgende verrassende verhaal op.

Zelfs in de verenigde staten blijkt de recessie de basis van enkele toonaangevende trends in food. Ook Amerikanen gaan inmiddels  massaal terug de eigen keuken om steeds meer zelf te bereiden. Populair de vaak verrukkelijk stoofschotels, bereid van goedkopere stukken vlees. Kip is hip en zo is lamsvlees

De befaamde burgers en varkensvlees staan volgens de trend op een laag pitje.

In Amerikaanse huishoudens tref je vaak de zgn  “slowcooker” of crockpot, een elektrische stoofpan, die op temperatuur en tijd in te stellen is en super goed werkt voor de bereiding van een stoofpotje. Een ideale pan voor werkende  en/of drukke moeders.

Eenmaal gewend aan deze manier van koken heb je, terwijl je huiswerk overhoort, of je kinderen naar zwem- of vioolles transporteert,  je hoofdgerecht klaar. Gaar de rijst in de rijstkoker en hebt nog een risico uitgebannen. Rest nog bereiden van ( eventueel voorgesneden en gewassen)  sla of groente en je kunt aan tafel.

Slowcookers vind je in goede keukenmaterialen winkels. Ze zijn niet goedkoop, maar wel de aanschaf waard.  De beste is het model met een aparte binnenpan die ook op het vuur kan worden gezet. Dan kun je in de zelfde pan je vlees aanbraden en vervolgens langzaam laten garen!!!!

Een andere trend, die mij als muziek in de oren klinkt is  de “Food  as Medicine” beweging. Steeds meer gaan we geloven in en vertrouwen op goed eten als beste medicijn tegen mogelijke ziektes. Belangrijk is hierbij de blijvende voorlichting over goed en gezond eten. Voortschrijdend inzicht in de wetenschap leert ons elke dag weer iets nieuws. Nu nog aan conflictvermijdend aan de kids overbrengen dat we volkoren pasta of rijst eten!!! Begin hiermee voordat ze aan de smaak van witte pasta gewend zijn. Ontwennen is veel lastiger.

De Californische restauranthouder en “Food Celebrety“Thomas Keller van “”The French Laundry”  een nieuwe trend ingezet met zijn nieuwe boek Ad Hoc at Home”

De kok is geeft het voorbeeld voor  rustiek, simpel en eerlijk eten, dat mede door zijn boek nu ook thuis bereid kan worden.

Ook in Nederland zien wij deze  trend overal doorschemeren. Wellicht mede door de recessie was de grote invloed van vorig jaar was het besef van de duurzaamheid. Het eten moest bij voorkeur van dichtbij komen, vooral een seizoensproduct zijn en liefst zo biologisch mogelijk. Back to basic en home made waren hip en deze trend zet eigenlijk ook dit jaar nog door.

De hipste en meest sexy kok van Amerika is Sam Kass, de chefkok van het witte huis. Deze jonge kok bracht de moestuin van het witte huis tot leven en de publiciteit. Hij laat zijn president en familie zeer gezond eten!

Een van de leukste door de recessie weer in ere  herstelde USA feestjes , zijn de zgn “Pot Luck” parties.  Organiseer een feestje, dek de tafel gezellig  en laat je gasten een eigen topgerecht meenemen. Dan sta je niet de hele dag in de keuken en is iedereen blij.

2010 wordt het jaar van de gezelligheid. Wij gaan van ik-bewustzijn naar wij- bewustzijn. Opgeprikte dineetjes zijn even op de achtergrond

Amerikaanse restaurants dalen behoorlijk in de menuprijs.  Als het eten goedkoper wordt gaan mensen weer uit. Iedereen geniet van het “er even uit” zijn, maar het moet wel betaalbaar blijven. Laten we hopen dat deze trend Nederland ook snel bereikt!

Een aardige trend is, dat na de restaurant chef en de kleinschalige boer, dit jaar de slager de held en ster wordt. Restaurantchef en thuiskok willen, als je dan toch vlees eet,  weer terug naar ambachtelijk en eerlijk vlees.

Verrassende combinaties van specerijen en eten zijn ook zeer aan mode onderhevig.

Zo leerden we eten en koken met het Marokkaanse  Rash el Hanout, Spaanse gerookte paprika en Indiase Madras curry en nu gaat het vooral om verrassende combinaties. Zo eten we watermeloen met Thaise basilicum, en kekererwten met vers geroosterde komijnzaadjes.

Gezonde versnaperingen staan hoog in de aandacht. steeds meer snackjes in Amerika worden vervaardigd zonder of met zo min mogelijk geraffineerde suiker of de vooral goedkopere maar nog veel schadelijkere glucose-fructosestroop en alleen met goede vetten. Amerika heeft een streng transvet vermijdend beleid.

Men is op vele fronten bezig het eten en snoepen gezonder te maken om zo  overgewicht en obesitas bij kinderen een halt toe te roepen.

Eten van ver, “de Etnische keuken” blijft in trek.

Japans, Thais, Mediterraan eten blijft populair en deze keukens maken ook veel gebruik van groenten, peulvruchten, granen  en gezonde bereidingswijzen, waarbij minder dierlijke eiwitten worden ingezet.

nb een duidelijk beeld over slowcookers krijg je op de volgende site

www.shopwiki.com/Slow+cookers

Van de all clad weet ik zeker dat de binnenpot op het vuur kan.

nb foto is een deel van de voorpagina van het boek van Elisabeth Somers, een boek over gezond eten en afvallen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.