Food for the soul

door: Monica Fromm, www.flairculinair.nl.

kook- en kijkboek voor onder de kerstboom
De drie bevlogen maaksters presenteerden onlangs hun  “Food for the soul” een bijzonder kook- en kijkboek. De drijvende kracht om dit boek te maken is liefde voor de natuur, voor alles wat groeit en bloeit. En daarnaast natuurlijk is er het oog voor  schoonheid en het blije gevoel dat je krijgt van lekker eten.

Het boek is voor mensen die houden van eten en koken en is met name bedoeld als inspiratie en niet als les of leerboek. De recepten zijn niet ingewikkeld en vragen soms om eigen invulling wat betreft de exacte hoeveelheden. Je treft er allerlei  kleine gerechtjes, die samen een maaltijd vormen, maar niet zo zeer in een voor- hoofd-  en nagerecht structuur in te delen zijn. Gerechten met vlees komen in dit werk overigens niet aan bod.  Visgerechten zijn er wel trouwens.

De boekpresentatie party werd gehouden in de stallen van de Stadshoeve , een biologisch dynamische boerderij in Zunderdorp, onder de rook van Amsterdam (nrd) Bij binnenkomst werden we begroet door loeiende koeien en speelse kalfjes en een vrolijke pony. De “soulparty “was hiermee al begonnen.

Tussen de balen stro werden er allerlei lekkere hapjes uit het boek  rondgedeeld. In de keuken van “boergondineren”stond Barbara  zelf achter de pannen om te koken en presenteren uit eigen werk.

Het boek is gemaakt door Anna de Leeuw, Barbara van Stek en Marianne Luning uitgegeven door Terra  ISBN 978-90-8989-062-7

Hieronder volgt een simpel receptje van Halloumi kaas spiesjes en gegrilde groenten

Ik heb voor dit Haloumikaas gerechtje gekozen omdat veel van jullie deze kaas nog nooit gebruikt hebben . Een aanrader om eens te proberen!

Haloumi of Halloumi kaas , komt oorspronkelijk uit het midden oosten en wordt vaak gekoppeld aan Cyprus, maar ook aan Griekenland en Libanon. De kaas hoort gemaakt te zijn van schapen- en geitenmelk, maar komt fabrieksmatig vaak voor met koemelk wat de kaas ook iets anders van structuur maakt. Het stevige kaasje, dat wordt bewaard in eigen vocht is niet zo zout is als feta en leent zich vooral goed om te bakken of grillen, omdat het, door het hoge smeltpunt, stevig blijft en niet draderig wordt. In de zomer wordt deze kaas ook ongebakken gegeten samen met  watermeloen. Hoe ouder de kaas hoe zouter deze smaakt.

De meest Turkse winkels hebben Haloumi kaas in et schrap liggen

HALOUMI GROENTE SPIESJES ( BLZ 86)

– 1 courgette in blokjes gesneden

– 1 rode paprika in stukjes gesneden

– 1 aubergine in blokjes gesneden

– 2 eetlepels olijfolie

– komijnzaad

– 1 teentje knoflook, gesnipperd

– 1 rood chilipepertje, ontdaan van zaadjes en fijngesneden naar keuze

– peper en grof zeezout

– pakje haloumikaas ( bij de Turkse winkel)in blokjes gesneden

– 8-12 houten spiezen ( het recept zegt officieel 4 maar als je ze maakt als op de foto,

kun je er veel meer maken)

Laat de spiezen ca 1 uur weken in koud water om splinteren te voorkomen

Verwarm de oven voor op 200 graden C

Leg de in blokken gesneden groenten  in een grote ovenschaal .

Verdeel er wat olijfolie over, het komijnzaad, de knoflook en het rode pepertje. en breng op smaak met peper en zout.  Schep goed door elkaar tot alle stukjes goed bedekt zijn met olie.

Rooster de groenten in de oven tot ze gaar zijn en een beetje bruin aan de rand.

Bak intussen de haloumi kaas bruin in een pan met wat olie.

Prik alle groenten aan een spies totdat je genoeg hebt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.