Een stress-vrije weekplanning, het kan echt met deze 10 tips.

door: Lorraine Simoons, www.so-organized.nl.

Heb je soms het gevoel dat je teveel op je bordje hebt? Dat je niet leeft, maar wordt geleefd? Dat het net is of er te weinig uren in een dag zitten? En dat je daar gestressed van wordt? Nou, geen zorgen meer, met deze tips is het echt mogelijk om zonder stress de week in te gaan.

1. Het begint met het maken van een lijstje met alles wat je de komende week moet en wilt doen. Een actielijstje dus.

Zoals de boodschappen, spelletjes doen met je kind, die klant bellen, langs bij de schoenmaker, praten met de mentor van je zoon, een afspraak met vriendinnen maken, de buurvrouw een bloemetje brengen, iets leuks voor jezelf doen, die vergadering voorbereiden en gaan hardlopen.

Dan ga je er een prioriteiten letter aangeven. A is hoog, dan B, dan C. Als je ontdekt dat er wat teveel A’s in werkgerelateerde acties zitten, wordt het hoog tijd om hierin te schrappen. De hoogste prioriteiten moeten wel zitten in werk, studie, school, maar minstens zoveel in tijd met je gezin en tijd voor jezelf om je accu weer op te laden.

2. Zorg dat je weekschema een afspiegeling is van wie jij bent, van wat jou energie geeft en waarvan jij blij wordt. Als je het gevoel hebt dat er te veel dingen op je lijst staan die in strijd zijn met jouw persoonlijke waarden, schrap deze uit je agenda. Op gezette tijden moet je je weekschema doornemen en de dingen eruit halen die niet bij je passen en die energie vreten. Als je gevraagd wordt of je iets wilt doen, stel jezelf eerst de volgende vragen: Past het bij mij? Word ik er blij van? Geeft het me energie? Zoniet? Doe het niet. Dat brengt me bij het volgende punt.

3. Zeg eens wat vaker: NEE. Het lijkt zo makkelijk om iets niet te doen, om nee te zeggen. Maar we hebben er allemaal de grootste moeite mee. Terwijl het je zoveel rust kan geven, zoveel voldoening en een grotere zelfwaardering als je NEE kan zeggen. Als je het moeilijk blijft vinden, kun je de volgende keer dat iemand vraagt of je iets wilt doen zeggen: ik ga eerst even mijn weekschema bekijken en laat je nog weten of ik er tijd voor heb. Dan kun je daarna altijd nog opbellen en nee zeggen. Je zult zien dat hoe vaker je kiest voor jezelf en nee zegt tegen de dingen die niet bij je passen, hoe makkelijker het je af zal gaan. En bedenk: je houdt dan dus tijd over voor de dingen die JIJ belangrijk vindt.

4. Beperk het aantal afspraken van je kinderen. Heb je kinderen met een minstens zo drukke agenda als jezelf? Onderzoeken hebben uitgewezen dat veel kinderen vanwege hun enorm drukke weekagenda en vaak een tekort aan slaap, ook gestressed raken. Het gevolg is dat ze mopperig en chagrijnig zijn, hun schoolwerk eronder kan leiden en ze simpelweg te weinig tijd overhouden om gewoon kind te zijn. Bedenk dat meer dan 1 activiteit als sport ook kan betekenen: meer trainingen en wedstrijden. Doen ze daarna nog andere naschoolse activiteiten, dan betekent het voor jou continu taxi-chauffeur spelen, zeker bij basisschoolkinderen. Beperk daarom het aantal activiteiten tot 2 à 3 per kind per week. Je zult zien dat zowel je kind als jij er een stuk rustiger van wordt.

5. Hou op met afspraak op afspraak plannen. Heb je soms het gevoel dat je overal hijgend binnenkomt hollen? Dat je je afspraken zo strak op elkaar zet, dat er geen file, onverwacht telefoontje of andere onderbreking moet komen, want dat dan je hele schema in de war loopt? Probeer eens wat meer tijd tussen afspraken te plannen. Of het nu afspraken op je thuiskantoor zijn, of van klant naar andere afspraak en weer door. Plan er meer tijd tussen. Deze tijd heb je nodig voor onverwachte dingen, een trein die uitvalt, een file, maar ook om een afspraak voor te bereiden of juist te evalueren. Je zult zien dat je veel meer ontspannen je volgende afspraak ingaat wanneer je er wat meer tijd tussen hebt zitten. Liever minder afspraken, maar dan wel ontspannen.

6. Plan tijd voor jezelf in. Als je bezig bent om je afspraken in je agenda of weekschema te zetten, zorg ervoor dat je er ook tijd voor jezelf in zet. Minimaal 1x per week plan je iets leuks in. Of het nou zo is dat je gaat mediteren, winkelen, uit lunchen of naar de sauna, het is enorm belangrijk voor je stress-level om tijd voor jezelf in te plannen. We hebben de neiging dat wanneer we geen tijd voor onszelf plannen, we ook geen tijd voor onszelf maken. Als het eenmaal in je agenda staat is het een stuk makkelijker om je eraan te houden.

7. Maak een nuttig weekschema. Is het zo dat je nogal wat onderweg moet zijn de komende week, kijk eens goed waar je allemaal heen moet en probeer afspraken te plannen die bij elkaar in de buurt liggen. Het scheelt je uiteindelijk reistijd en reiskosten als je afspraken bij elkaar in de buurt achterelkaar afhandelt. Zo blijf je niet heen en weer rijden naar dezelfde locatie. Behalve reistijd en benzine, scheelt het je absoluut aan stress.

8. Delegeren, heel veel delegeren is ook een uitstekende remedie tegen stress. Kijk maar eens op je actielijst welke activiteiten je daadwerkelijk zelf moet doen. Bijvoorbeeld: in plaats van uren in de keuken staan ter voorbereiding van je verjaardagsfeest, bestel eens een cateraar. Uiteraard kost dat geld, maar je krijgt er zoveel rust en tijd voor terug! En wat zou je doen met een middag of ochtend in de week wanneer je niet zou hoeven poetsen in je huis? Heerlijk, ik weet het wel! Delegeer het schoonmaken eens aan een hulp in de huishouding. Afhankelijk van je budget kun je het schoonmaken elke week of bijvoorbeeld eens per maand uitbesteden. Ook dit scheelt kostbare tijd die je bijvoorbeeld aan jezelf of je gezin kunt geven. Zo kun je vast nog meer activiteiten delegeren.

9. Combineer wat meer activiteiten. Zo kun je terwijl je in de kantine zit van de tennisbaan waar je kind les heeft, best je verplichte leeswerk meenemen. Misschien is het niet mogelijk om een ingewikkeld stuk te bestuderen, maar wat lichter lees- of schrijfwerk is er altijd wel. Bekijk je actielijst voor activiteiten die je kunt doen terwijl je ergens aan het wachten bent. Er staat zeker wel iets op je lijst.  Zo hou je uiteindelijk ook weer tijd over.

10. Kijk nog eens goed naar je actielijst en je weekschema. Stel je zelf de simpele vraag: over 3 maanden of een half jaar, een jaar, maakt het uit of ik deze klus of actie doe of niet? Wees niet bang om jezelf deze vraag af en toe te stellen bij alles wat je doet. En delete vervolgens die activiteiten die er niet toe doen, niet bij je passen, totaal geen verschil uitmaken voor de toekomst of gewoon niet belangrijk genoeg zijn. Je zult zien dat het meevalt om zo je lijst te verkleinen.

Lorraine Simoons
Professional Organizer

www.so-organized.nl
weblog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.