Boektip: Vrouwen & Geld

door: Marieke Hoogwout, zij is tekstschrijver, uitgever en boekenliefhebber.www.uitgeverijreunion.nl.

Vrouwen & geld Denise Hulst & Wilma van Hoeflaken

Op het omslag van Vrouwen & geld: organiseer je financiën knallen mijn eigen overtuigingen me al tegemoet. Je financiën regelen? “Daar heb ik geen tijd voor”, “Dat regelt mijn man altijd”, “Oh jee, mag ik er even over nadenken?” Dat is dus een boek voor mij, besluit ik. Het boek begint meteen goed, met een voorwoord van Agnes Jongerius, onder de onomwonden kop: “Armoe is niet romantisch”. Point taken, Agnes! Het boek neemt je stap voor stap mee door alle facetten van je leven – zoals werk, relaties en kinderen – en laat je zien waarom het goed regelen van je financiën zo belangrijk is. Het motto van het boek zegt het al: “Het is nog altijd beter om vooruit te kijken en je voor te bereiden, dan achterom te kijken en spijt te hebben.”

Hoofdstuk 1, Jij en geld, neemt je eigen opvattingen en ideeën over geld onder de loep. Hier en daar werd het wat te spiritueel naar mijn smaak (“Geld is een ook een vorm van energie en niet alleen een materieel iets”). Ik ben wat meer ongeduldig van aard en dacht steeds: “jajaja, kom nou maar op met die praktische tips?”; maar ik moet toegeven dat het toch goed werkte om stil te staan bij mijn eigen diepgewortelde ideeën over geld. Welke gevoelens zijn voor mij verbonden met geld? Ben ik een spaarder of een spender?

Met hoofdstukken als Jij en je werk, Jij en de prins(es) op het witte paard, Kind op komst en Jezelf als goed doel wordt het boek al snel praktischer. Het laat je, op een leesbare en toegankelijke manier, zien waarom het regelen van je financiën echt nodig is. En belangrijker nog, het laat je óók inzien wat er kan gebeuren als je dat níet doet. Van salarisonderhandelingen tot alimentatie, van uitgaven voor je baby tot je pensioen, van spaarrekeningen tot studieleningen voor je kinderen; alle aspecten van je leven worden onder de loep genomen en helder uitgelegd. Het boek sluit af met een stappenplan dat helpt om je financiën op orde te kunnen krijgen.

De grootste waarde van het boek is in mijn ogen het feit dat het je zo goed aan het denken zet; én dat het je het gevoel geeft dat je het ook zelf kúnt regelen (en dat het, misschien, nog leuk is ook). Er is veel praktische en heldere uitleg, maar wie echt aan de slag wil, zal zich verder moeten verdiepen en informeren; althans, dat geldt voor mij, de financiële beginner. Het boek laat zien welke vragen je jezelf moet stellen (en waarop je dan moet letten); je zult echter zelf de antwoorden moeten geven. En dat is misschien ook eigenlijk het hele punt: neem je leven in eigen hand.

Vrouwen & geld: organiseer je financiën Denise Hulst & Wilma van Hoeflaken Uitgeverij Het Spectrum, 192 pagina’s isbn 978 90 274 6743 0, € 17,95

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *