Nieuwe auto kopen? Doe dat vandaag nog!

nieuwe auto kopenAutoverkopers proberen je te verleiden om voor 1 september nog even snel een nieuwe auto te kopen. Want daarna gaat de Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm) omhoog en wordt het allemaal een stuk duurder. Maar wat verandert er nu precies? En heeft dit ook gevolgen voor de premie van je autoverzekering? Independer zocht het voor ons uit.

Meer bpm voor de vervuilende auto

Bpm staat dus voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Koop je een auto of importeer je er een uit het buitenland? Dan betaal je eenmalig bpm aan de belastingdienst. Het is dus eigenlijk een aanschafbelasting. De hoogte van de bpm wordt vooral bepaald door de CO2-uitstoot van de auto. Voor een schone, milieuvriendelijke auto betaal je dus minder bpm dan voor een vervuilende diesel. Heb je een volledig elektrische auto? Dan betaal je tot en met 2020 zelfs helemaal geen bpm.

Nieuwe testmethode en hogere bpm

Sinds vorig jaar wordt de uitstoot van auto’s op een nieuwe manier berekend. Jarenlang werd hiervoor de zogenaamde NEDC-norm gebruikt. Maar het bleek dat de uitkomsten van deze testmethode niet betrouwbaar genoeg waren. Het verschil tussen de testuitslag en de daadwerkelijke CO2-uitstoot op de weg was te groot.

Na alle ophef rondom de emissieschandalen (dieselgate, sjoemelsoftware), is de NEDC-test daarom nu geleidelijk vervangen door de betere WLTP-test. Deze nieuwe methode geeft een nauwkeuriger beeld van het daadwerkelijke brandstofverbruik en de CO2 uitstoot. Het gevolg daarvan is wel dat deze uitstootcijfers van bijna alle auto’s nu hoger uitvallen. En een hogere bpm leidt tot een duurdere auto in aanschaf. En dat brengt vaak ook een hogere premie met zich mee voor je autoverzekering.

Gevolgen voor de verzekeringspremie

Een hogere bpm is van invloed op de premie van je autoverzekering of bestelautoverzekering.

  • Verzekeraars gebruiken meestal de cataloguswaarde, inclusief de bpm- bij het bepalen van de premie. Als de bpm hoger wordt, stijgt de aanschafwaarde van je auto met datzelfde bedrag. Je betaalt dan meestal ook meer premie voor de autoverzekering. Dat geldt vanaf de aankoopdatum van 1 september 2018
  • Ben je een ondernemer en heb je een bestelauto? Dan mag je de bpm terugvorderen bij de Belastingdienst. Als je dit doet, kun je je auto voor een lager bedrag verzekeren omdat de bpm van de aankoopprijs is losgekoppeld. De hogere bpm is dan dus niet van invloed op je premie.
  • Koop je voor 1 september 2018 nog een nieuwe auto en kies je voor een autoverzekering met een nieuwwaarderegeling? Dan krijg je de nieuwwaarde terug als je de auto in de eerste periode total loss rijdt. Is de cataloguswaarde van jouw model auto door de bpm-verhoging gestegen tussen het moment van aankoop en total loss? Dan krijg je dus ook meer uitgekeerd van je verzekeraar.

Dit gebeurt er vanaf 1 september

Vanaf 1 september 2018 is de WLTP-norm voor het meten van de uitstoot van auto’s verplicht.

  • Elke auto die vóór 1 september 2018 op kenteken geregistreerd is, valt buiten de bpm-verhoging.
  • Elke auto die op of ná 1 september op kenteken wordt geregistreerd is duurder. Dus alleen als je een gloednieuwe auto koopt of importeert krijg je met deze, vaak flinke, verhoging te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *