6 tips voor een ontspannen vakantie

door: Yvonne de Bruin.

ontspannen vakantieEen ontspannen vakantie, hoe krijg je dat? Eindelijk vakantie, je wilt er optimaal van genieten. Want het moet en zal leuk worden! Het is tenslotte maar één keer per jaar zomer en je gaat maar één keer per jaar lekker lang weg. Dus ontspannen zal je. Ja, dat klinkt inderdaad heel relaxed, maar niet heus. Hoe zorg je nou echt voor een ontspannen vakantie waarin je alles lekker los kunt laten? Een paar tips:

  1. Ren niet van je werk meteen de auto of het vliegtuig in

Omschakelen naar de vakantiemodus, naar een langzamer en meer ontspannen tempo kost tijd. Neem die tijd. Plan tenminste één dag thuis voordat je vertrekt. Liever nog twee of drie dagen. Zo heb je tijd om die laatste dingetjes te regelen en kun je rustig je werk loslaten.

  1. Zet je roaming (afentoe) uit

Het is niet zo duur meer tegenwoordig om gewoon online te blijven in het buitenland. Maar zo kom je nog niet echt los. En als je mail kunt raadplegen, dan zul je het ook doen. Zet dus gewoon je roaming uit, al is het maar af en toe. Dan weet je gewoon eens even niet wat er gebeurt. Of doe eens gek en zet je telefoon uit.

  1. Plan niet je hele vakantie vol

Als je je voorgenomen hebt om heel hard te genieten, dan plan je misschien allemaal tripjes en activiteiten. Dat is niet zo ontspannen. Het is goed om vooraf wel te kijken wat je zou willen en wat er kan, maar bepaal ter plekke liefst per dag wat je wilt doen. Kijk gewoon waar je zin in hebt en doe dat. Dat is vakantie.

  1. Doe iets nieuws

Misschien ben je moe van het hele jaar hard werken en wil je alleen maar niets doen. Dat is prima voor een paar dagen, maar om echt los te komen is het slim om iets nieuws te doen. Je hoeft alleen maar iets te gaan bekijken wat je nog niet eerder gezien hebt. Dan weet je pas echt dat je ergens anders bent.


LEES OOK: Leuk op vakantie met de kinderen, maar eerst nog uren in de auto


  1. Een ervaring is meer waard dan spullen

Wat je onthoudt zijn je ervaringen. Die zijn uniek, die heb jij alleen meegemaakt. En je kunt er altijd weer naar terugkeren in je herinnering. Misschien met een paar foto’s. Maar meer heb je niet nodig. Vergeet dus de spulletjes die ter plekke zo leuk lijken. Je hebt genoeg aan je herinnering, die kan niet kwijt raken, slijten of kapot gaan.

  1. Zorg voor voorpret en nagenieten

Vertrekken is vaak stressvol en als je terug bent, dan ben je je vakantiegevoel zo weer kwijt. Het is mogelijk om langer van je vakantie te genieten met voorpret en nagenieten. Neem vooraf de tijd om te dromen van je vakantie, mooie plaatjes te bekijken, informatie te verzamelen en er samen over te fantaseren. Organiseer als je terug bent tijd om na te genieten. Hou bijvoorbeeld tijdens de vakantie een dagboekje bij en lees dat na. Haal samen herinneringen op of maak, heel ouderwets, een foto-album.

Ik wens je een fijne, ontspannen vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.