Superfoods & wetenschap

Net als in het nieuwe jaar, heb ik in de zomer ook altijd goede voornemens. Er zijn altijd wel dingen die ik wil verbeteren in mijn leven. En ik geloof dat als je andere gewoonten aanneemt, dat de eerste stap is om je leven er anders uit te laten zien. En omdat ik verandering op sommige punten graag langzaam maak, is dit zeker alweer het derde jaar dat ik me goede dingen voorneem over voeding. Terwijl ik dit schrijf, zo rond theetijd, als ik eigenlijk het liefst een halve chocolade reep naar binnen werk, kauw ik op een walnootje en liggen er een paar dadels voor me klaar. Naast mijn kopje groene thee. Die groene thee dronk ik eerste de hele dag door, maar ik heb begrepen dat kruidenthee beter is, dus dit is mijn enige kop vandaag. Omdat ik al weken geen chocolade of andere suikerbommen gegeten heb, smaken dadels als een taartje. Dat geldt trouwens ook voor vijgen, gedroogde abrikozen of een bosje lekkere zoete druiven.

Lange tijd waren het de zogenaamde ‘alternatievelingen’ die propageerden dat koemelk voor koeien is (en niet voor mensen) en geraffineerde suiker puur gif. En dat je ook zonder vlees gezond kunt eten en als je het toch eet vis en kip (vrije uitloop) de beste alternatieven zijn. Ik was al lange tijd fan van Jesse van der Velde die zich veel kennis over gezonde voeding heeft eigen gemaakt en dat op verfrissende wijze met de wereld deelt. Ook de adviezen uit het boek Super Soul Beauty Food van Eva van Nieuwburg probeer ik stap voor stap op te volgen. Want als je er jonger uit kunt zien door wat je eet, en er slanker van kunt worden en ook nog langer gezond kunt blijven? Waarom zou ik dat dan niet doen!?

Of iets wetenschappelijk onderbouwd is, daar trek ik me al jaren niet zoveel meer van aan. Mij is wel duidelijk dat voor onderzoek geld nodig is en dat de energie en vooral het doel achter het geld niet altijd onze gezondheid dient, maar vaker het verdienen van nog meer geld is. Dus als het plausibel klinkt en ik voel me er goed bij, dan is dat voor mij genoeg bewijs dat iets klopt. En toch vind ik het –als biologe- geweldig fijn dat ik nu in korte tijd twee ‘geleerden’ trof die boekweitpannenkoeken, Yoga en Ayurvedische voeding aanraden. De één is schrijfster Judith Deckers-Kocken met haar boek Kinderbuik. Zij schrijft over de heilzame werking van gezonde voeding en yoga voor kinderen. De ander is Vera van Randwijck van vanrandwijckvoedingsadvies.nl, die maandelijks een recept en informatie gaat delen op Mamas.nl over gezonde voeding. Ik neem me voor er stap voor stap dingen van over te nemen. Recept voor recept, gewoonte voor gewoonte. Doe je mee?

Durf te leven!

Vivienne Westerhoud
Hoofdredactie Mamas.nl

2 reacties

  1. Ha Viviene, nou en of ik dat herken. Die goeie voornemens. En steeds als ik van onze NLP opleidingen in Portugal terugkwam (helaas dit jaar niet) de afgelopen 12 jaar dacht ik: als ik thuis ben ga ik OOK vegetarisch eten en veel bewegen. Ik weet dat het zo goed voor me zou zijn. En wat ik nou zo hoop(te) is een antwoord op de laatste vraag in je 2e alinea: En waarom zou ik dat dan niet doen?? Ohhh kreun, frustrerend. Dat is het um nou net. Een continue, ja écht, dualiteit tussen enkele delen van mijzelf. Te weten: het deel dat graag vitaal is en nog lang en gezond wil leven met mijn kleinkinderen ten opzichte van het deel, dat vindt dat ik best wel eens goed voor mezelf mag zorgen omdat ik zo mijn best heb gedaan. Met alle consequenties van dien.
    Ik ga nieuwsgierig kijken naar de links die je me gegeven hebt. En aan de babbel met die delen (subpersonen) van mij.

    Thx.
    Willy

    • Hoi Willy, dank voor je reactie. Het is inderdaad de kunst om de betekenis van ‘goed voor je zelf zorgen’ andere invulling te geven. Niet troosteten met suikers, maar knabbelen aan een nootje of rozijntje. Dat is het lastigste! Lukt mij ook niet elke dag:)
      Groetjes, Vivienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.